Vrančić prijeti prisilnim iseljenjem

Aktualizacija starog problema s nedostatkom odgovarajućih prostora za brojne udruge mladih neočekivano je završila otvaranjem rasprave o čak pet velikih zgrada u centru Zadra, pa se od početne ideje mladih HNS-a o pretvaranju željezničkoga kolodvora u “Tvornicu kulture” krenulo u pretresanje Doma hrvatske mladeži, Centra za mlade, te stare i nove zgrade Kazališta lutaka. Koliko god se pretresalo, novca jednostavno nema.

 

Neizvjesna realizacija

Centar za mlade ili Centar kreativne industrije, kako ga je jednom nazvao gradonačelnik Zvonimir Vrančić računajući na to da će “sadržajnom širinom” budućeg projekta povećati izglede za novac pristupnih fondova, još uvijek je “nacrtana priča” s neizvjesnim datumom realizacije. Unatoč tome što je projekt prihvatila Vlada i što projektna dokumentacija s građevinskom dozvolom čeka, Vrančić je morao priznati da Centar “neće biti završen za šest mjeseci, ali će biti završen”.

Gradonačelnik je načelno podržao ideju s kolodvorom, ali je podsjetio da je stara zgrada Kazališta lutaka u vlasništvu Grada i da je zamišljena kao “prijelazno rješenje” za udruge mladih dok ne bude gotov Centar kreativne industrije.

− Pa zar nije inspekcija zabranila održavanje predstava u toj zgradi zbog narušene statike? − pitala je gradska vijećnica HNS-a Vesna Sabolić i iz Vrančića izvukla novi problem. − Ispitali smo statiku zgrade i ona može u upotrebu! Imamo i novac za njezinu obnovu, ali problem je u tome što Kazalište lutaka u toj zgradi drži svoje scenografije jer u novoj zgradi za to nemaju mjesta i sada traže lokaciju za skladištenje scenografija − rekao je Vrančić.

Dakle, u novoj zgradi Kazališta lutaka nema mjesta za scenografije!? To bi, ispalo je, moglo podići temperaturu između Grada i Županije kao vlasnika Kazališta lutaka.

 

Apel nadležnima

− Bilo mi je neugodno otvarati aferu i izbaciti scenografije na ulicu ili na Ravnice! Ali, uza sve razumijevanje, morat ćemo ih prisilno iseliti iz stare zgrade. Uputio sam apel nadležnima i zaprijetio prisilnim iseljenjem ako se ništa ne učini − kazao je Vrančić i najavio da će Grad pokrenuti inicijativu da se s Hrvatskim željeznicama pokuša dogovoriti korištenje kolodvora. Dok traju “priželjkivanje sredstava Europske unije”, “prisilno iseljavanje scenografija” i “pokretanje inicijativa”, udruge mladih Zadrana i dalje čekaju prostor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...