Zadarska škola prva pokreće Solarni suncokret

Hrvatski Telekom (HT) i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) instalirali su solarne trekere u 10 škola diljem Hrvatske  u sklopu projekta Solarni suncokret. Prvi u nizu solarnih trekera bit će pušten u pogon u četvrtak, 21. ožujka u 13 sati u OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru.

Projekt je namijenjen edukaciji učenika osnovnih škola o obnovljivim izvorima energije – energiji sunca, vjetra, riječnih tokova, morskih mijena i valova, geotermalnoj energiji te energiji biomase.

– Program je omogućen putem donacije HT-a, a edukacije učenika provodit će se u suradnji s Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i udrugom Eko Kvarner.  U sklopu projekta u osnovnim školama u Dubrovniku, Hvaru, Zadru, Kaštel Lukšiću, Krku, Puli, Križevcima, Zagrebu, Ivanić-Gradu i  Vukovaru instaliran je po jedan solarni treker: uređaj koji se tijekom dana okreće za suncem, poput suncokreta, navodi ravnatelj Marko Marin.

Dopdaje, solarni trekeri samostojeći su solarni sustavi koji “prate” sunce tijekom dana tako da su solarni moduli usmjereni prema suncu pod optimalnim kutom, što donosi oko 30 posto veću učinkovitost sustava, a time i više proizvedene električne energije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...