Zašto nije dobro biti ranoranilac?

Ljude koji ostaju budni do kasno u noć uglavnom povezujemo sa lijenošću ili nedisciplinom, no, novo istraživanje pokazalo kako su osobe koje idu kasno spavati znatno zdravije, a često i bistrije te bogatije od ranoranilaca.

Istraživanje u kojemu je sudjelovalo tisuću tinejdžera sa Sveučilišta Madridu otkrilo kako osobe koje kasno idu na počinak često imaju veći stupanj inteligencije, a povezuje ih se i sa zahtjevnijim zanimanjima te bolje plaćenim radnim mjestima, piše opposingviews.com.

Tako je istraživanje pokazalo kako osobe koje su ostajale dugo noću budne imaju bolje rezultate u pravilnom rasuđivanju i analitičkom razmišljanju, a te osobine se često dovode u vezu sa kreativnim i inovativnim ponašanjem, koje odlikuju dobro plaćena zanimanja. Ranoranioci su pak pokazali bolji uspjeh u školi, što je znanstvenike navelo na zaključak kako su osobe koje su ‘noćne ptice’ zapravo ‘oštećene’ zbog toga što se školski satovi održavaju održavaju ujutro i danju.

Znanstvenici smatraju kako su noćni tipovi ekstrovertnije i kreativnije osobe – pjesnici, umjetnici, istraživači, dok su ranoranioci takozvani ‘deduktivni’ tipovi poput računovođa i državnih službenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...