Evo kako možete ‘kupiti’ dvije godine života

Redovitim konzumiranjem ribe može se ‘kupiti’ i do dvije godine života, savjetuju znanstvenici.

Kod starijih ljudi koji imaju povećan unos omega tri masnih kiselina, koje se nalaze u masnoj ribi i morskim plodovima, za četvrtinu je umanjen rizik od prerane smrti.

Američki znanstvenici utvrdili su i da su smrtni slučajevi, kao posljedica srčanog udara, smanjenji za jednu trećinu u usporedbi sa smrtnosti kod odraslih koji u tijelu imaju manje količine omega 3 masnih kiselina, piše Daily Mail.

U prvoj studiji koja je povezala konzumaciju ribe sa stopom smrtnosti, znanstvenici s HSPH-a (Harvard School of Public Health) i sa sveučilišta u Washingtonu ustanovili su da odrasli u dobi od 65 godina s najvišim udjelom masnih kiselina u prosjeku su živjeli 2.2 godine dulje od onih koji su imali najmanju razinu omega 3 masnih kiselina.

– Naše istraživanje naglašava važnost o adekvatnoj količini omega 3- masnih kiselina za kardiovaskularno zdravlje i upućuje da njihov pozitivan učinak može i produljiti život – kaže voditelj studije Dariush Mozaffarian.

Riba daje omega 3 masne kiseline koje su neophodne za razvoj mozga i koje, također, smanjuju upalu mozga, krvožilnog sustava i drugih stanica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...