Velike, a neiskorištene mogućnosti halal turizma

Paška sirana zasad je jedini certificirani proizvođač halal hrane na području Zadarske županije, a unatoč velikom interesu gostiju iz islamskih zemalja za halal hotelima, u Hrvatskoj je tek nekolicina ugostiteljskih i hotelijerskih objekata usklađena s halal propisima.

S ciljem stvaranja preduvjeta za dovođenje većega broja gostiju s islamskog tržišta u Hrvatsku, pa tako i u zadarsku regiju, Hrvatska gospodarska komora Županijske komore Zadar i Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj organizirali su jučer seminar o halal turizmu, a zanimljivu i temeljitu prezentaciju o svim aspektima halal turizma održao je rukovoditelj Centra Aldin Dugonjić.

Navodeći kako je Hrvatska još uvijek nepoznata halal destinacija, Aldin Dugonjić istaknuo je da je s približavanjem ulaska Hrvatske u EU sve više upita gostiju islamske vjeroispovijesti o mogućnostima halal turizma, što svjedoči o tome da halal turizam u Hrvatskoj ima veliku perspektivu kojoj na putu zasad stoje nedovoljno poznavanje turističkih djelatnika, pa i predrasude o ovom vidu turizma koji se u osnovi ne razlikuje mnogo od tzv. klasičnog turizma.

– Halal turizam podrazumijeva omogućavanje dvaju osnovnih uvjeta turistu muslimanu, a to je da mu se osigura halal hrana i omogući obavljanje vjerskih obreda. Halal turizam je još uvijek u začetku, a prednost halala je što on nikoga ne izuzima i ne sukobljava se ni s jednom vjeroispoviješću i kulturom, već predstavlja jednu dodatnu vrijednost i kvalitetu, naglasio je Dugonjić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...