“Dolazak u Baštinu” na zadarskom Sveučilištu

Od 2007. godine Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru redovito organizira rezidencijalni umjetnički projekt pod nazivom „Dolazak u baštinu“. U okviru projekta održavaju se predavanja, izložbe i razna interdisciplinarna istraživanja. „Dolazak u baštinu“ do sada se održavao u mjesecu svibnju ili lipnju, s izuzetkom dodatnog programa – izložbi Petra Barešića u rujnu 2011. i Henryja Jesionke u srpnju 2012. godine.

Od ove godine program projekta  „Dolazak u Baštinu“ realizirat će se tijekom čitave godine. U programu su predviđena predavanja litvanskog filozofa Gintautasa Mazeikisa, poznatog britanskog povjesničara umjetnosti Marka Gisbourna, predavanja o istraživačkom projektu kustosice i profesorice na University of the West of Scotland Katarzyne Kosmale te izložbi njemačke umjetnice Andree Kuster i američke umjetnice Karen Lebergott. U mjesecu srpnju će se u mjestu Preko održati izložba i prezentacija knjige – projekta  „Promjene svjetla“ u kojoj će sudjelovati umjetnice Grupe 77 iz Graza Luise Kloos, Ingeborg Pock, Aurelia Meinhart, Erika Lojen i hrvatska umjetnica Kristina Lenard.

Ovaj je projekt nastao na temelju istraživanja književnika Roberta Bacalje o kulturološkim aspektima početaka turizma u Preku. Na jesen će se održati i prve radionice posvećene budućem rezidencijalnim projektima Citybooks i Cityoneminute, koji bi se organizirali 2014. godine u suradnji „Dolaska u baštinu“ i flamansko – nizozemske kuće deBuren iz Brussela. Ovi bi projekti omogućili boravak eminentnih europskih pisaca i video umjetnika u Zadru, a na temelju kojih bi nastale kratke priče i filmovi. U lipnju 2014. održat će se znanstvena konferencija „Planina i mit“. U program konferencije bit će uključene edukativne radionice i umjetničke intervencije, kao dio „Dolaska u baštinu“.

Osim izložbi, predavanja, javnih čitanja priča i projekcija koje će uslijediti, održat će se i okrugli stolovi o vizualnom stvaralaštvu u Zadru i Hrvatskoj. Sveučilište u Zadru jedan je od pokretača razvoja znanosti, obrazovanja i kulture u gradu Zadru i Hrvatskoj, te će ovim putem još jednom potvrditi svoje mjesto i značaj u suvremenom društvu i kulturi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...