Visoke potpetice ipak ne deformiraju stopala

Poput kapricioznih pop zvijezda ili prehrane s glutenom, visoke su potpetice u posljednje dobile vrlo lošu reputaciju. Iako im se može progovoriti štošta, znanstvenici tvrde da nisu odgovore za neugodnu deformaciju palca stopala.

Znanstvena je studija dokazala ono što žene već znaju: visoke potpetice nisu saveznik zdravlja naših nogu. Naime, popis grijeha cipela s visokim potpeticama je podugačak: krive su za istegnute mišiće lista, mogu trajno skratiti tetive, narušiti držanje, a u njima riskirate uganuće gležnja. (Ako ne vjerujte, pitajte Sarah Jessicu Parker!)

No zato više nisu krive za jednu stvar: visoke potpetice nisu krive za valgus – deformaciju palca stopala, čestu deformaciju mišićno-koštanog sustava. Radi se o deformaciji stopala, odnosno iskrivljenju palca u stranu, zbog čega se stvara bolna kvržica na unutarnjoj strani korijena palca.

Visoke potpetice, naravno, mogu pogoršati već postojeći hallux valgus ili, u narodu, čukljeve, no studija objavljena u časopisu Arthritis Care & Research, koja je ispitivala povezanost deformacija i bolesti stopala te vrsta obuće kod više od 1000 odraslih osoba, zaključuje da su valgus i slični poremećaji stopala najčešće nasljedni. To znači da glavni uzrok hallux vagusa nisu vaše visoke potpetice ili satovi baleta koje ste pohađali kao dijete, nego vaši geni.

‘Imate li takve deformacije, krivite svoje roditelje’, piše u studiji.

To ne znači da neudobne ili slabo izrađene cipele ne pogoršavaju stanje stopala, one vam mogu ozlijediti mišiće, zbog njih možete uganuti nogu, ali, eto, za čukljeve, kao i za mnoge druge stvari, krivite svoju mamu, piše Huffington Post.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...