“Zapeo” najveći projekt NASA-e vrijedan 600 milijuna dolara

NASA-in najveći projekt je u krizi! Naime, otkriven je  kvar na svemirskom teleskopu Kepler koji istražuje planete udaljene tisuće svjetlosnih godina. Riječ je o teškom sistemskom kvaru, javljaju iz NASA-e dodajući da se teleskop prestao kretati.
Inženjeri NASA-e su primijetili kvar kada su Kepler podesili na ‘safe mode’. Utvrdili su da je do kvara došlo na drugom od četiri kotača kojima se teleskop pokreće. Svemirski teleskop Kepler poslat je u svemir kako bi istražio stanje na planetima sličnim Zemlji, a na kojima bi se mogao uspostaviti život. Međutim, nakon kvara na teleskopu, postoji mogućnost da misija bude obustavljena ako ne bude nađeno rješenje kako popraviti teleskop.
Zamjenik direktora projekta NASA-e Charles Sobeck izjavio je kako trenutno ne mogu da se kreću prema mjestu koje su planirali istražiti.
“Ne možemo dobiti očekivane informacije o tom području”, izjavio je Sobeck. Zamjenik direktora za istraživanja u NASA-i John Grunsfeld istakao je da “Kepler još uvijek nije doživio katastrofu i poraz jer postoji mogućnost da se sve popravi”.
Teleskop Kepler u svemir je lansiran 2009. i sve do sada misija je prolazila bez ikakvih problema i kvarova. Projekat Kepler u vrijednosti od 600 milijuna dolara provodi se pod nadzorom NASA-inog istraživačkog centra Ames. Stručnjaci NASA-e prošli mjesec su priopćili kako je teleskop Kepler pronašao dvije planete malo veće od Zemlje.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...