Inozemna ulaganja u svijetu u 2012. pala za 18 posto

Globalna izravna inozemna ulaganja potonula su prošle godine za 18 posto, spustivši se ispod razine iz razdoblja prije gospodarske krize, zbog gospodarske slabosti i političke neizvjesnosti, pokazalo je danas objavljeno izvješće Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

U prošloj su godini izravna inozemna ulaganja širom svijeta dosegnula ukupnu vrijednost od 1.350 milijardi dolara, izračunao je UNCTAD u godišnjem izvješću o ulaganjima.

Značajniji oporavak ne očekuje se ni ove godine, uz prognoziranu gornju vrijednost ukupnih ulaganja od 1.450 milijardi dolara. U 2014. njihova bi vrijednost mogla porasti na 1.600 milijardi dolara, te na 1.800 milijardi u 2014., ako se makroekonomski uvjeti poboljšaju, a povjerenje ulagača obnovi, pa transnacionalne korporacije odluče usmjeriti rekordne gotovinske iznose kojima raspolažu u nove investicije.

Kao faktore koji bi mogli ponovo pritisnuti ulaganja u idućim godinama u UNCTAD-u izdvajaju strukturne slabosti u globalnom financijskom sustavu, moguće pogoršanje makroekonomskog okruženja te značajnu političku neizvjesnost u područjima ključnim za povjerenje ulagača.

Prošle su godine zemlje u razvoju prvi put privukle više izravnih inozemnih ulaganja nego razvijene zemlje, odnosno 52 posto ukupne vrijednosti. Njihova se vrijednost ipak blago smanjila u odnosu na 2011., i to za četiri posto, na 703 milijarde dolara.

Priljev izravnih stranih ulaganja u razvijena gospodarstva smanjio se pak prošle godine čak 32 posto, na 561 milijarde dolara, najnižu razinu u gotovo 10 godina, navodi se u izvješću.

Tranzicijska gospodarstva zabilježila su prošle godine ukupno 87 milijardi dolara izravnih inozemnih ulaganja, što je devet posto manje nego u prethodnoj godini. Pritom su ulaganja u zemlje jugoistočne Europe gotovo prepolovljena, na 4,2 milijarde dolara, sa 7,2 milijarde u godini ranije.

Hrvatska je u prošloj godini privukla 1,25 milijardi dolara izravnih inozemnih ulaganja, u odnosu na 1,5 milijardi koliko je njihova vrijednost iznosila u 2011., izračunali su u UNCTAD-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...