Kako preživjeti prekid

Bez obzira je li vam veza trajala tri tjedna ili tri godine, prekid može slomiti srce, opustošiti nam dušu pa čak rezultirati fizičkom bolešću. Iako ne postoji čarobna formula kako otkloniti bol nakon prekida, postoje neki zdravi mehanizmi pomoću kojih možemo vratiti kontrolu nad svojim životom. Proučite ovih sedam zdravih koraka.

Kraj veze ima vrlo opipljiv učinak na um i tijelo: jedna je studija Sveučilišta Northwestern pokazala da raskid može uzdrmati osjećaj o sebi, a što je veza bila ozbiljnija, vjerojatno ćemo doživjeti veću krizu identiteta.

‘Čak i ako odnos nije bio sjajan, još uvijek počinjete od nule’, kaže Sheri Meyers, bračna terapeutkinja i autorica knjige ‘Razgovor ili prevara’ (Chatting or Cheating) za Hufington Post. ‘Najprije trebate shvatiti da prolazite kroz proces žalovanja. Točka. Prati ga osjećaj napuštenosti, strah od budućnosti, razočaranje. Tim procesom se vraćamo od ‘mi’ prema ‘ja’.

Važno je da se u razdoblju nakon prekida – bez obzira tko ga je inicirao ili tko je izvukao deblji kraj – dobro brinete o sebi. Premda je klišej, istina je da vrijeme liječi sve emocionalne rane, a taj proces možete ubrzati proces preuzimanjem kontrole nad svojim zdravljem i blagostanjem.

Evo kako se sa stresom prekida možete nositi pomoću sedam jednostavnih strategija.

 

1. Napišite to ili izgovorite

Suzbijanje neugodnih osjećaja prirodni je poriv, no izbjegavanje vlastitih emocija će vas u konačnici spriječiti da ih se riješite. Puno je emocija uključeno nakon prekida – ljutnja, tuga, usamljenost, osjećaj odbačenosti i nesigurnosti – no važno je suočiti se sa svim demonima. Osobito je to bitno u ranim fazama prekida, stoga si dopustite da osjećate ono što osjećate, bez osuđivanja.

Ispišite svoje misli u dnevnik, dobro se isplačite ili razgovarajte s terapeutom koji vam može pomoći da steknete jasnu sliku o tome zašto taj odnos nije funkcionirao i zašto ćete se bolje osjećati bez svoga bivšeg partnera.

‘Morate sve osjetiti’, ohrabruje Meyers. ‘Plačite ako vam se plače. Ako samo zakopavate svoje osjećaje, postat ćete grubi ili uplašeni.’

 

2. Vodite brigu o svom tijelu

Odlazak na dijetu nakon prekida možda zvuči kao dobra ideja, jer često pomislimo kako ćemo se bivšem najbolje osvetiti ako budemo izgledali bolje. No to lako može postati način samokažnjavanja u kojem se jača osjećaj odbačenosti. Umjesto restrikcije kalorija, jedite zdrave namirnice bogate vlaknima, proteinima i hranjivim tvarima kako biste si poboljšali raspoloženje i energiju.

Uravnotežena prehrana s puno svježeg voća i povrća vaš je saveznik koji može pomoći da neutralizirate fiziološki stres izazvan prekidom.

Istodobno, ne pretvarajte hranu u obrambeni mehanizam. Ne brinite ako ste si dopustili pokoji kalorični užitak, ali pokušajte ne jesti previše brze hrane, kao i namirnice bogate mastima, šećerom i soli koje mogu pridonijeti višim razinama hormona stresa kortizola.

 

3. Budite aktivni (ali ne pretjerujte s vježbama)

Endorfin koji dobivamo vježbanjem često je dobar način da se tijelo oporavi od prekida: bilo koja tjelovježba može sniziti razinu stresa, poboljšati kognitivne funkcije i potaknuti raspoloženje.

Čak i ako je vježbanje posljednja stvar koju želite učiniti, taj jednostavan čin vam može pomoći da se usredotočite na tijelo umjesto na brige u glavi.

‘Nakon prekida svi bismo se najradije sklupčali pod dekicom, mazili se, plakali, razgovarali i nastavili misliti loše o sebi’, kaže Meyers. ‘Kretanje na zraku je bitno, jer je potpuno suprotno od onoga što bismo najradije učinili.’

Ali budite oprezni s pretjeranim vježbanjem: poput prehrane ili rigorozne dijete, tjelovježba može postati dio kompulzivnog ponašanja. Budite aktivni i uživajte umjesto da tjelovježbu doživljavate kao kaznu.

Prekid veze, rastanak

4. Podsjetite se na sve sjajne stvari u svom životu

‘Lako je vidjeti prekid kao gubitak svega, a zatim početi nagomilavati dobro u svom životu’, kaže Meyers.

Bolan prekid može zamagliti mišljenje do te mjere da je gotovo nemoguće vidjeti izvan neposrednog osjećaja boli i gubitka. Možda imate problema s prisjećanjem na sve ono što cijenimo, budući da ste toliko usredotočeni na negativno.

Prakticiranje zahvalnosti može pomoći raspoloženju. Popis stvari na kojima ste zahvalni može vam uljepšati pogled na život.

Meyers sugerira vođenje dnevnika zahvalnosti kako biste skrenuli pozornost na pozitivno. (A možda otkrijete da ste zahvalni što se više ne morate nositi s lošim navikama bivšeg!)

 

5. Radite stvari koje volite

Nakon lošeg prekida, teško nas uzbuđuju stvari koje smo voljeli prije rastanka, ali jedini način da ponovno počnete uživati jest da se prisilite izaći i potrudite se to napraviti.

Priuštite si nešto od čega se osjećate dobro, bilo da je kava s prijateljicama ili masaža. Briga o sebi bitna je za proces ozdravljenja pa radite stvari koje vas mogu nasmijati

Smijeh poboljšava cjelokupno zdravlje, a podrška prijatelja će pomoći i olakšati osjećaj samoće i izoliranosti.

‘Smijeh nam pomaže ubrzati ozdravljenje, i emocionalno i fizičko’, kaže Meyers.

 

6. Stavite na dijetu svoju opsesiju

Opsesija je prirodna reakcija na kraj veze, ali samo kratko. Većina nas morala se nositi s prijateljicom koja nakon prekida nije bila u stanju razgovarati ni o čemu osim o bivšem dečku.

Ne želite valjda doći do točke u kojoj vaše najbolje prijateljice moraju organizirati intervenciju kako bi vas maknuli s kauča?

Kako biste sami sebe pomaknuli iz faze konstantne boli, Meyers preporučuje da krenete na dijetu opsesijom. Samo pet minuta po satu, objašnjava, smijete se upuštati u samosažaljenje. ‘Ali kada se brojač ugasi – prestanite. Morate čekati sljedeći sat.’

‘Pokušavate li razbiti naviku razmišljanja o svom partneru, limitiranje vremena koje ćete toj temi posvetiti na pet minuta dnevno pomaže da shvatite kako možete kontrolirati svoje razmišljanje. To je način da vratite kontrolu nas samom sobom.’

 

7. Budite dobri

Mala djela dobrote prema drugima pokazatelj su da ste bolje i da se oslobađate depresije.

‘Pomažite drugima jer će vas taj osjećaj osnažiti i otvoriti vam srce’, kaže Meyers za Huffington Post.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...