Od ponedjeljka niže cijene poziva, poruka i surfanja

Od 1. srpnja očekuju nas nove i mnogo povoljnije cijene telefoniranja, slanja poruka i surfanja u Europskoj uniji. Za hrvatske korisnike cijene će značajno pasti.

Najskuplji odlazni poziv u Europsku uniju stajat će 2 kune i 27 lipa, što je šest puta jeftinije nego sada. 12 puta će biti jeftiniji dolazni pozivi, pet puta SMS poruke. Megabajt surfanja stajat će tek nešto više od četiri kune, u prosjeku je to 15 puta jeftinije nego do sada.

 

Od idućeg ljeta još jeftinije

Upravo su troškovi interneta izazivali najveće šokove na računima, pa se od 1. srpnja uvodi automatsko ograničenje od 474 kune. Tada se internet gasi i račun više ne može rasti. Nove tarife aktiviraju se automatski i vrijede za sve mreže u Uniji. Cijene će idućeg ljeta još dodatno pasti, a stiže i mogućnost biranja operatera.

“Sa 1. srpnjem 2014. godine korisnik će moći izabrati – imat ću jednog operatora za domaći promet, a jednog za međunarodni promet”, rekao je za RTL Marko Čavlović iz HAKOM-a.

Već ove godine profitirat će i milijuni europskih turista na Jadranu, zbog čega se nagađa da bi operateri mogli izgubiti pola milijarde kuna prihoda.

Zbog manjih prihoda operateri neće povećati domaće cijene. Barem za sada jer Europska komisija već nagodinu želi potpuno ukinuti roaming, što znači da bi cijene bile iste u inozemstvu, kao i kod kuće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...