Potpisivanje Sporazuma o promjeni visine plaća

Iz Vlade RH je za danas najavljeno potpisivanje Sporazuma o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama između Vlade i sindikata državnih i javnih službi.

Sindikati državnih i javnih službi su prije tjedan parafirali sporazum s Vladom o načinu na koji će se povećati plaće državnim i javnim službenicima u vrijeme kada će Hrvatska ostvariti rast i kada će državni proračun to moći izdržati, nakon čega je otkazan štrajk koji su sindikati bili najavili za 5. lipnja.

Današnjim parafom poslali smo u sve sindikate obavijest da se otkazuju štrajkaške aktivnosti, izjavio je tada predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon završetka pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Vlada se sporazumom obvezala da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatka za radni staž. Precizirano je da će Vlada i sindikati sjesti za stol nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, odnosno veći od nule, i pregovarati o načinu i modalitetu povećanja koeficijenata za plaće, uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto.

Na četverosatnim pregovorima nije se pojavio predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, no Mihalinec je kazao da razlog njegova izostanka nije nikakav protest, već je na putu. Nitko od sindikalaca nije parafirao sporazum u Ribićevo ime, već će o tome odlučiti tijela Matice.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je kako su u Vladi jako zadovoljni što su postigli sporazum sa sindikatima o načinu na koji će se povećati plaće u državnim i javnim službama.

Sindikati državnih i javnih službi parafirali su sporazum s Vladom jer su se bojali da štrajk ne doživi fijasko, priznao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

To je poraz sindikata, čiji članovi nisu izdržali snažne Vladine pritiske, kojima su pogotovo bili izloženi carinici, pa su sindikati državnih službi jedan za drugim odustajali od štrajka. Osim toga, članovi prosvjetnih sindikata prilično su se uplašili štrajka u vrijeme državne mature, popustili su pritisku roditelja, djece i medija iako su se ranije na referendumu izjasnili za štrajk, dodao je Ribić.

Što se tiče parafiranog sporazuma, kojim se Vlada obvezala da ove godine neće smanjivati plaće i dodatke za staž, te da će pregovarati o povećanju koeficijenata nakon što Hrvatska u tri uzastopna kvartala ostvari rast BDP-a, a deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto, Ribić je uvjeren da ga nijedan sindikat neće potpisati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...