Zlostavljana djeca mogu postati zreli i stabilni roditelji

“Nasilje nad djecom i među djecom” knjiga je namijenjena roditeljima i studentima, a pokriva najnovije spoznaje o problematici zanemarivanja i zlostavljanja djece. Nakon dugogodišnjeg rada sa zlostavljanom i zanemarivanom djecom dugogodišnje profesorice i doktorice Vesna Bilić, Gordana Buljan Flander i Hana Hrpka iz Hrabrog telefona odlučile su svoje iskustvo i znanje prenijeti na druge.

“Ova knjiga također govori kojih sve vrsta zlostavljanja ima, kako da ih prepoznamo, koje posljedice zlostavljanje ima na djecu. Također, koji su rizični i zaštitni čimbenici za djecu, tko su najčešći zlostavljači, kako se to zlostavljanje prenosi, koja je uloga privrženosti”, rekla nam je Hrpka. Knjiga je, osim studentima, namjenjena i svim roditeljima, a potkrijepljena je rezultatima iz Hrvatske, ali i svijeta.
“Ova knjiga je svrstana kao sveučilišni udžbenik i prvenstveno je namijenjena u izobrazbi visokog obrazovanja studenata, svih nekih pomagačkih struka koje će se u svom radu susresti i raditi s djecom i zapravo je prvenstveno namijenjena da oni znaju, učestalost zlostavljanja i da znaju prepoznati zlostavljano dijete”, kaže Hrpka. Cilj nije zaboraviti, kaže nam doktorica Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, koja već 20 godina radi sa zlostavljanom djecom.
“Cilj je da se trauma inkoporira u svoj život na način da se može s njom živjeti i da ne ometa svakodnevno funkcioniranje, da se slike traumatskih događaja ne javljaju nekontrolirano, da ne prenosimo traumatska iskustva u sljedeću generaciju”, pojasnila je Flander.
Zlostavljana djeca odrastaju i postaju roditelji koji su danas emocionalno stabilni i zreli ljudi. Oni danas, normalno funkcioniraju i što je najvažnije, ne prenose loša iskustva na svoju djecu.
“Svakako je moguć oporavak žrtve nakon traumatskog djetinjstva i traumatskih doživljaja. Imam sjajnih iskustava s obzirom da dugo radim s djecom koja su žrtve i seksualnog i fizičkog i emocionalnog zlostavljanja. Imam zaista odraslih ljudi i adolescenata koji su prošli tretman i koji danas sjajno funkcioniraju”, kaže Flander.
Knjiga ‘Nasilje nad djecom i među djecom’ prva je na hrvatskom tržištu koja govori i o manje čestim oblicima zlostavljanja, kao što su fetalno zlostavljanje ili nasilje putem modernih tehnologija.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...