Baldasar: “Htjeli su da im se plati preuzimanje Hajduka!”

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar službeno je odbio ponudu koju su za kupnju većinskog paketa dionica Hajduka uputili američki investitori skriveni iza odvjetnika Michaela Glovera. ‘Da sam to prihvatio, ne da bi me trebalo smijeniti, nego zatvoriti negdje drugo’, slikovito je opisao što su Amerikanci uopće nudili.

‘Ukratko, oni su htjeli dati Gradu Splitu 20 milijuna kuna za 51 posto dionica kluba i u idućih pet godina navodno doći do ulaganja od 230 milijuna kuna. S druge strane, tražili su da Hajdukov kredit od 30 milijuna kuna vrati Grad, ali i da im se prizna navodno gradsko dugovanje prema Hajduku u iznosu od 75 milijuna kuna. Kad se sve zbroji, tražili su da se Grad odrekne 51 posto dionica kluba i dodatno ostane u minusu za 85 milijuna kuna. Pored toga, ovime bismo obezvrijedili i vlasništvo svih ostalih dioničara’, kazao je Baldasar.

Odbijanje ponude se, kaže, Amerikancima nije previše svidjelo, no gradonačelnik Splita bio je vrlo odlučan: ako on prodaje, onda i ima pravo reći ‘ne’! Ovaj potez, kaže, nije bio vođen emocijama, nego analizom financija, a s ljudima koji su se predstavljali kao ozbiljni investitori ‘nije se završilo ni pet posto postupka koji bi bio potreban za prodaju kluba’.

[pullquote align=”right”]BALDASAR
I dalje se ne zna tko stoji iza njih, o čijem kapitalu i kakvim tvrtkama se radi, ponudili su samo obećanje da su pravi investitori[/pullquote]’Pored toga, i dalje se ne zna tko stoji iza njih, o čijem kapitalu i kakvim tvrtkama se radi, ponudili su samo obećanje da su pravi investitori. Nakon početnih pregovora zamolio sam ih da formaliziraju ponudu na papir, pa su napravili tri ponude koje nisu formalne, nego su samo dane na uvid. Prve dvije su govorile o povijesti Hajduka i tumačile su zašto je Hajduk u problemima, a ja sam ih zamolio da to preskočimo. Treća ponuda je ona na kojoj su oni ostali kao da je važeća’, dodao je i potom novinarima podijelio dokument kojega su Amerikanci dan ranije također predstavili u javnosti, no ponovno samo preko nekoliko odabranih novinara.

Baldasar nije definitivno zatvorio priču o eventualnoj privatizaciji splitskog kluba, pa čak ni Amerikancima ukoliko ‘radikalno promijene svoje razmišljanje’, a najavio je čak i mogućnost da se raspiše javni natječaj za prodaju dijela gradskih dionica – no i u tom slučaju bi se konačna odluka donijela na referendumu Splićana. Ujedno je demantirao sve novinske napise da su ovi investitori navodno zainteresirani za druga velika ulaganja u Splitu.

‘Njihov primarni interes je Hajduk i to su jasno rekli.’

Što dalje? Novinare je zanimalo kakva je budućnost kluba koji još uvijek ima ozbiljnih problema s financijama, pa je gradonačelnik Splita odgovorio da je na pravom putu.

‘Uprava i Nadzorni odbor se bore i imat će podršku Grada Splita. Imaju problema, dugovanja iznose oko 53 milijuna kuna uz kredit kojemu je Grad jamac, no smanjili su se gubici i broj zaposlenih, radi se ozbiljno. Treba podržati upravu koja tako radi. Ali, da, još uvijek nam taj kredit visi nad glavom’, kazao je Baldasar.

‘Od početka podržavam projekt Naš Hajduk i on je zaslužan za depolitizaciju Hajduka. S Torcidom nemam direktan kontakt, ali neformalnim kanalima osluškujem što misle. Da, i oni su jedan od bitnih segmenata koji utječe na funkcioniranje kluba, ali daleko od toga da se bilo koga bojim. Ukoliko bi bilo koja druga ponuda došla, postupio bih jednako: konzultirao se s upravom i nadzornim odborom Hajduka, zatim većim dioničarima, potom udrugama Naš Hajduk i Torcida, Gradskim vijećem, pa i cijelom javnosti…’, najavljuje splitski gradonačelnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...