Doznajte kakvo nas vrijeme očekuje!

Počeo je srpanj, uobičajena ljetna uzdanica, najčešće najsunčaniji i najtopliji mjesec u godini. Lipanj nas je donekle razočarao dugotrajnim razdobljima iznimno neugodnog vremena, a mjestimice i jakim nevremenom. Meteorolozi nas tješe prognozom o sunčanom i toplom srpnju. Ne zaboravimo: srpanj je i mjesec žetve iliti ‘žetvenjak’, na što nas podsjeća i slavonski bećarac.

Na vremenskim kartama zamjećujemo uobičajenu srpanjsku vremensku pozornicu. S jugozapada se prema Hrvatskoj pruža odvojak suptropske azorske anticiklone. Ciklone s Atlantika zasad se gibaju znatno sjevernije od nas i ne utječu zamjetno na vrijeme. Za ljeto neobično, atmosferu iznad Hrvatske čini donekle nestabilnom daleki visinski ciklonski vrtlog u jugoistočnoj Europi.

[pullquote align=”right”]UV zrake
Treba se sunčati umjereno i oprezno, jer je pokazatelj ultraljubičastog zračenja visok.[/pullquote]U petak ujutro će, začudo, najoblačnije biti na južnom Jadranu. Ni na kopnu neće biti svježine, a na Jadranu će puhati umjerena bura. U Zagrebu, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji danju će prevladavati sunčano vrijeme s više oblaka oko podneva i popodne. Mjestimice pljuskovi, uglavnom u Slavoniji. Bit će neznatno manje toplo nego danas. Puhat će umjereni sjeverni vjetrovi.

U Istri i na Kvarneru sunčano i ugodno toplo s umjerenom burom i sjeverozapadnjakom. Lijepo i za domaće i za posjetitelje. U Gorskom kotaru i Lici djelomice sunčano uz pokoji razvijeni popodnevni oblak s pljuskom, uglavnom u Lici. U Dalmaciji uzorno srpanjsko vrijeme, sunčano s malo oblaka i vrlo toplo. Vjetar uz obalu bura, a na otvorenome moru sjeverozapadni,ugodan svima koji će ploviti.

More će se napučiti brodicama, a plaže kupačima. A kako i ne bi kad je temperatura mora ipak ugodnih 22, 23 stupnja.

Prognoza za sljedeće dane mogla bi vas umjereno razveseliti. Očekuje se uglavnom lijepo ljetno vrijeme. Naravno, ako izbjegnemo popodnevne pljuskove, koji će biti učestaliji na istoku Hrvatske. Na Jadranu mirnije i stabilnije. Svi oni koji se sada ondje odmaraju, uživat će u suncu i toplini. More će privlačiti kupače, a oni drugi birat će hladovinu ili prikladnu zaštitu od sunčevih zraka. Nekome će zasmetati umjerena bura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...