I znanstveno je dokazano da ljubav boli

Svatko tko je ikada imao slomljeno srce, složit će se sa starom poslovicom da ‘ljubav boli’. Novo istraživanje podupire tu teoriju objašnjavajući kako ‘hormon ljubavi’ koji potiče osjećaje romantične privrženosti prema partneru, istodobno povećava strah i tjeskobu. Evo tko je kriv za mračnu stranu ljubavi.

Oksitocin, popularno poznat kao ‘hormon ljubavi’, u velikoj je mjeri odgovoran za naš osjećaj vezanosti s drugim ljudima, piše Mail Online. Taj je hormon kemijski razlog za osjećaje u svim našim socijalnim vezama, pa i ljubavi.

Studija objavljena u časopisu Nature Neuroscience pokazuje da je taj hormon sreće također odgovoran za neki od naših najdugotrajnijih boli.

Istraživanje je pokazalo da je jedna od funkcija hormona ojačati socijalnu memoriju u određenom dijelu mozga, no ako je iskustvo bilo bolno i uznemirujuće, oksitocin aktivira dio mozga koji pojačava pamćenje.

Tako isti hormon koji nam donosi radost ljubavi stoji iza bolnih socijalnih neugodnosti koji traju godinama. Oksitocin također povećava osjetljivost na strah i tjeskobu kada smo u stresnim situacijama, a može povećati tjeskobu i strah kao odgovor na budući stres.

Poput ljubavi, oksitocin može donijeti ekstremne vrhunce, ali i ekstremne padove u našim emocijama. On podupire neke od najboljih trenutaka nekog odnosa, ali i osjećaja tuge i slomljenog srca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...