Net.hr varao: Gemius ih isključuje iz svojeg istraživanja

Gemius je poslao priopćenje agencijama u kojem navodi da će isključiti net.hr izgemiusAudience istraživanja i to zato što su uočili radnje koje su protivne Pravilniku.

– Konkretno, u net.hr-ovim „news boxovima“ koji su prikazivani kod trećih strana (partnerskih portala net.hr unutar i izvan gemiusAudience istraživanja) uočene su promijenjene gemiusTraffic skripte koje omogućuju da se ponekad posjetitelji pribrajaju net.hr umjesto portalu na kojem se trenutno faktički nalaze. Na taj način se dio prometa trećih strana brojao pod net.hr čime je net.hr povećavao svoje statistike prikazane u gemiusAudience rezultatima – objavio je Gemius.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

“Ovim putem vas obavještavamo da smo u 6. mjesecu kod net.hr uočili radnje koje su protivne pravilu 3. Pravilnika o gemiusAudience istraživanju te su protivne Ugovornom odnosu koji Gemius d.o.o. ima sa net.hr (Adriatic Media d.o.o). Obzirom na naše Ugovorne obveze prema klijentima kao i obaveze da bez odlaganja otklonimo smetnje u istraživačkom procesu koje onemogućavaju ili otežavaju prikupljanje podataka prema ESOMAR kodeksima, rezultati za net.hr neće biti prikazan u 6. mjesecu.

Gore navedene radnje su uočene u 6. mjesecu te je isto pravno i dokazivo, iako postoje indicije da je ova praksa trajala i duže vrijeme. Konkretno, u net.hr-ovim „news boxovima“ koji su prikazivani kod trećih strana (partnerskih portala net.hr unutar i izvan gemiusAudience istraživanja) uočene su promijenjene gemiusTraffic skripte koje omogućuju da se ponekad posjetitelji pribrajaju net.hr umjesto portalu na kojem se trenutno faktički nalaze. Na taj način se dio prometa trećih strana brojao pod net.hr čime je net.hr povećavao svoje statistike prikazane u Gemius Audience rezultatima.

Istovremeno, obavještavamo vas da Gemius prekida poslovnu suradnju s Adriatic Media do daljnjega uz poštivanje ugovornog otkaznog roka od 30 dana. net.hr neće biti prikazan niti u rezultatima za 7. mjesec i nakon toga, u periodu od minimalno narednih 6. mjeseci. Ova odluka donesena je u okviru postojećeg Ugovora s Adriatic Media, kao i svih pravnih i zakonskih regulativa RH te je isključiva poslovna i pravna odgovornost Gemius d.o.o. Istovremeno, potrebno je napomenuti da ova odluka predstavlja i mišljenje Klijenata i partnera s kojima Gemius ima Ugovorni i/ili poslovni odnos.

Nakon ovih događanja, vjerujemo da je isključivanje net.hr iz gemiusAudience istraživanja u periodu od narednih 6 mjeseci neophodan korak kako bi zaštitili integritet i transparentnost gemiusAudience istraživanja, zadržali ugled i status prihvaćenog standarda za online audit – mjerenje posjećenosti i socio-demografije internet izdavača i omogućili daljnji razvoj internetskog oglašavanja u Hrvatskoj”.

Pregledom statistika od početka godine, evidentno je da ova praksa na net.hr-u traje već duže vrijeme stoga sa velikom sigurnošću možemo utvrditi da je 24sata.hruvjerljivo najčitaniji portal cijele 2013. godine. Uprava 24sata smatra da je odluka o izbacivanju net.hr-a iz istraživanja ispravna te da je njome tržište pokazalo zrelost i netoleranciju prema nepoštenoj igri i dokazalo da je internet relevantan i ozbiljan medij.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...