Pogledajte kako je Sjeverni pol postao jezero

Sjeverni pol ovih se dana otopio i pretvorio u jezero, što je posljednjih godina, od 2002. na ovamo, postalo redovna pojava.

Voda koja se vidi na fotografiji što ju je napravio North Pole Environmental Observatory, nije morska voda iz oceana, već je nastala otapanjem leda. Dakle, riječ je plitkom slatkovodnom jezeru koje se nalazi na ledenoj kori. No ta kora postaje sve tanja. Prvi tragovi jezera počeli su se formirati sredinom srpnja za neuobičajeno toplog vremena na temperaturama koje su bile između jedan i tri stupnja više od prosječnih. Stručnjaci očekuju da će u narednim tjednima, s ciklonom i kišama, jezero samo još narasti.

Na donjoj fotografiji vidi se kako je isto mjesto izgledalo u travnju.

Otapanje Arktika posljedica je globalnog zatopljenja čiji se utjecaj najviše osjeća upravo na krajnjem sjeveru planeta. Nakon obilnog snijega u travnju činilo se da će trend otapanja biti zaustavljen, međutim, već u svibnju svježi bijeli prekrivač bio je treći najniži otkad postoje mjerenja jer se gotovo pola snijega otopilo.

Iako je otapanje Arktika olakšalo transport i istraživanje zaliha plina i nafte u polarnom krugu, stručnjaci procjenjuju da će posljedice oslobađanja stakleničkog plina metana iz arkitičkog leda svijet koštati mnogostruko puta više nego sve zalihe energije koje bi se ondje eventualno mogle otkriti. Nestajanje Arktika loša je vijesti i za polarne medvjede čija se staništa rapidno smanjuju. Budući da ledeni pokrov djeluje kao svojevrsno ogledalo koje odbija zrake Sunca, logično je očekivati da će njegovo otapanje dodatno ubrzati globalno zagrijavanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...