Ako vam se zamrzne staklo na autu, nikako nemojte na ovaj način strugati led!

Stručnjaci su upozorili na pogrešne načine odleđivanja vjetrobranskog stakla.

Naime, postoje metode koje nikako ne biste trebali isprobavati ako želite da staklo vašeg automobila ostane čitavo, piše The Mirror, a prenosi N1.

Odmrzavanje vjetrobranskog stakla ponekad može biti naporan zadatak, ali stručnjaci upozoravaju da postoje stvari koje nikada ne biste trebali raditi, bez obzira na to koliko ste u žurbi.

Dok temperature padaju, stajati ujutro pokraj svog automobila i pitati se kako možete što prije svoj auto osposobiti za vožnju stvarno je frustrirajuće i može vas navesti da poželite isprobati neke prilično ekstremne mjere, poput polijevanja vrućom vodom.

Stručnjaci iz Vantage Leasinga upozorili su na stvari koje nikada ne bi trebali raditi te su ukazali na uobičajene pogreške koje čine vozači kada odleđuju vjetrobransko staklo.

Vrela voda može biti katastrofa

“Prema Google Trend Data, pojam za pretraživanje ‘kipuća voda na vjetrobranskom staklu’ dobio je porast od 10.000 posto samo u posljednjih mjesec dana, a vozači su se pitali je li to razumna stvar. Ali nije, a ako na vjetrobranskom staklu postoje mali komadići ili pukotine, to može biti katastrofa”, upozorili su stručnjaci te su otkrili da je “najbolja praksa samo izbjegavati ovu metodu”.

Ako ste ikada ostavili upaljen motor dok ste pokušavali odlediti automobil i ostavili ga bez nadzora, riskirate “globe i kazne”, upozoravau stručnjaci. To je, također, i prilika za lopove koji bi mogli ukrasti vozilo.

‌Stručnjaci su također upozorili da ne smijete zaboraviti na odmrzavanje stražnjih i bočnih retrovizora, umjesto da se fokusirate samo “isključivo na vjetrobran”. Preporučili su korištenje “iste, sigurne metode koju ste koristili za čišćenje prednjeg vjetrobranskog stakla”.

Vazelin sprječava nakupljanje leda

Ako dođete do automobila i “vrata su zatvorena”, ne smijete povlačiti kvaku jer biste “mogli oštetiti unutarnje dijelove na vratima automobila”. Umjesto toga, stručnjaci su preporučili prskanje “finog sloja spreja za odleđivanje” između vrata i panela. Pričekajte trenutak, a zatim možete ponovno pokušati otvoriti vrata. Ako se i dalje ne otvaraju, pokušajte s još spreja.

Kako biste ubuduće izbjegli ovaj problem, stručnjaci preporučuju “nanošenje tankog sloja vazelina na brtve vrata automobila” jer ćete tako izbjeći nakupljanje leda.

Stručnjaci su također otkrili da ne biste trebali koristiti brisače kako biste pokušali očistiti vjetrobransko staklo, jer ih to može učiniti “manje učinkovitima pri jakoj kiši ili snijegu”, a brisače biste trebali koristiti tek nakon što ste očistili led.

A ako ste mislili da će dodavanje antifriza u spremnik za pranje vjetrobrana riješiti vaše probleme, razmislite ponovno, jer je to “korozivna otopina” i zbog nje bi mogle “korodirati metalne komponente spremnika za pranje vjetrobrana, uključujući pumpu i brtve”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...