Poštivanje europskih standarda ili – opći štrajk!

Nezadovoljni ukidanjem kolektivnog ugovora u zdravstvu, Hrvatski liječnički sindikat na izvanrednoj skupštini najavit će sindikalne akcije, a nije isključen ni opći štrajk.

Problem je osim sudskog ukidanja koletivnog ugovora potpisanog s Vladom Jadranke Kosor i novi privremeni. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić kaže da je kolektivni ugovor Vlada potpisala sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi koji, tvrdi Babić, nema legitimitet, te je ugovor na štetu liječnika i medicinskih sestara.

‘U pregovorima, koji su trajali tri sata sve je unaprijed dogovoreno i potpisan kolektivni ugovor na našu štetu. Smanjene su plaće i sva druga prava dogovorena kolektivnim ugovorom i liječnički sindikat pokreće sindikalne aktivnosti želeći sindikalnim alatima zaštititi naša prava i promovirati naše interese’, rekao je Babić.

Babić kaže kako će tražiti poštivanje europskih standarda.

‘Europski standardi jamče liječnicima da ne moraju raditi više od devet i pol sati prekovremeno. Aktivnosti će se odvijati u kontinuitetu do postizanja cilja, a nije isključen ni treći opći štrajk ako nas na to prisili poslodavac odnosno Vlada’, poručio je Babić.

Resorni ministar Rajko Ostojić poručio je da razloga za štrajk nema jer pregovori o novom kolektivnom ugovoru počinju krajem ovog mjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...