Prvi vikend u srpnju Hrvatska dočekala s gužvama i kolonama

Prvi turistički vikend u srpnju protječe u znaku gužvi i kolona na graničnim prijelazima i cestama. Stanju na cestama ne pomaže ni bura koja otežava promet.

Zbog bure na Jadranskoj magistrali (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Jak vjetar otežava promet na autocesti A1 između mosta Maslenica i južnog ulaza u tunel Sveti Rok, pa je brzina ograničena na 60 kilometara na sat. Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb vjetar usporava promet između čvora Kikovica i tunela Tuhobić.

 

“Bit će veliki uspjeh hrvatskog turizma ako postignemo prošlogodišnje izvrsne rezultate”

Pojačan je promet na autocesti A1 na dionici Zagreb-Bosiljevo u oba smjera, a za izlazak s autoceste A1 u Lučkom čeka se u koloni dugoj oko tri kilometra. Na izlazu s autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Trakoščan kolona je duga oko kilometra pa se vozila, da ne stoje u tunelu, povremeno zaustavljaju ispred tunela Frukov Krč.

Mokri su kolnici mjestimice na sjeveru i u središnjem dijelu unutrašnjosti, pa HAK savjetuje vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima. Posebno im se skreće pozornost na vožnju po mokrim kolnicima u koloni, te podsjeća da održavaju propisanu sigurnosnu udaljenost i voze s uključenim svjetlima.

“Mi se nadamo da je ovaj turistički vikend definitvno onaj koji označava ulazak u glavnu turističku sezonu i po svim najavama trebao bi biti dobar. Nažalost, imamo još malo mjesta u hotelima, ali mislim da će se to u zadnjem momentu popuniti. Ostajem kod onog što sam rekao i ranije, a to je da će biti veliki uspjeh hrvatskog turizma ako postignemo prošlogodišnje izvrsne rezultate”, rekao je šef Hrvatske udruge putničkih agencija Boris Žgomba Media servisu.

 

U prvom djelu sezone najviše gostiju iz Njemačke, Poljske, Češke, zemalja Beneluksa, Mađarske i Slovenije

U prvom djelu sezone najviše pristiže gostiju iz Njemačke, Poljske, Češke, zemalja Beneluksa, Mađarske i Slovenije. Stižu i susjedi iz BiH iako su još nedavne prognoze govorile o slabijem dolasku bosanskohercegovačkih turista koji bi, umjesto juga Dalmacije mogli izabrati Crnu Goru. “Iznenađenja ipak nema, kolone su već od ranog jutra”, kaže Irena Belamarić iz HAK-a

“Itekako je pojačan promet na svim graničnim prijelazima, posebice s BIH na ulasku u Hrvatsku. Na Metkoviću se čekalo oko jedan sat. Što se tiče gustoće prometa mislim da smo tu negdje u rangu s prošlogodišnjom”, rekla je Belamarić.

Dobre vijesti stižu i iz trajektnih luka gdje se narednih tjedana očekuje rast prometa, kaže koordinator Jadrolinijinog plovnog područja Split, Ante Mrvica.

 

Sve više Poljaka

“Malo sam pratio registracije i mogu vam reći da je najveći broj stranih vozila, da su to Poljaci i Slovenci u Trajektnoj luci u Splitu. Zadnjih par godina nisam vidio ovoliki broj poljskih vozila u jednom danu i na određenim linijama”, kaže Mrvica.

Kroz zagrebačku zračnu luku u prosjeku dnevno prođe oko sedam tisuća putnika, što u odlascima, što dolascima, a u Upravi se nadaju da će se do kraja godine zabilježiti i značajnije povećanje broja putnika, kaže glasnogovornica Lidija Capković Martinek.

 

Blagi porast putnika na zagrebačkom aerodromu

“Ako uspoređujemo ovih deset dana u srpnju s istim razdobljem prošle godine mi bilježimo blagi porast. Kad kažem blagi onda je to na istoj razini sa zaista blagim porastom što je u uvjetima u kojima jesmo za nas zadovoljavajuće”, rekla je Capković-Martinek.

“Glavni dio sezone obilježit će last minute ponude, kažu turistički djelatnici, ali i smanjeni broj dolazaka gostiju iz Rusije ili Ukrajine zbog uvođenja viznog režima. S druge strane stiže nam sve više Španjolaca, prema posljednjim anketama za 21 posto više. Interes španjolskih turista za Hrvatsku i Dubrovnik povećan je zbog snimanja popularne serije Igra prijestolja zbog čega je i TZ Dubrovnika dio aktivnosti usmjerila na upoznavanje gostiju s lokacijama snimanja. Na samom početku špice sezone bilježimo i veće prihode u turizmu, za deset posto u prvih pet mjeseci, pa su i očekivanja optimistična”, kaže Žgomba.

Jesmo li na pravom putu znat ćemo već u ponedjeljak, kad će ministar turizma Darko Lorencin predstaviti turističke rezultate za prvu polovicu godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...