Tko plati glavnicu, kamata se briše

Grad Zadar pokušat će riješiti dugovanja koja prema njemu imaju fizičke i pravne osobe i tako poboljšati krvnu sliku gradskog proračuna, ali i riješiti određeni broj situacija s fizičkim i pravnim osobama kojima su nakon propalog biznisa ostali “repovi”. Na stranicama Grada objavljen je i poziv za otpis poreznog duga s osnova kamata, ali i kriteriji, mjerila te postupak za odgodu plaćanja, obročnu otplatu, te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja države i jedinica lokalne i područne smouprave.

 

Čekalo se Ministarstvo financija

Grozdana Perić, pročelnica Upravnog odbora za financije u Gradu Zadru kaže kako bi ovakav poziv možda bio poslan i ranije, ali morala se čekati Uredba o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja kao i Zakon o naplati poreznog duga fizičkim osobama Ministarstva financija bez kojeg nisu mogli djelovati.

– Do sada nismo imali ovakvih mogućnosti te smo postupali kako je zakon nalagao, ali očito je i Ministarstvo financija prepoznalo da ima nekih poteškoća u čišćenju bilanci. Ovom Uredbom i Zakonom ministarstvo je uključilo i nas kako bismo mogli postupati brže nego šo je to regularnim procedurama, rekla je Perić ističući kako je jedan od ciljeva smanjiti i pritisak na FINU te smanjiti broj ovrha i raščistiti situaciju kod onih koji su već zatvorili obrte.

– Ti dugovi vuku se već duže vrijeme, a ništa se ne pomiče s mjesta. Nadamo se smanjiti broj ovrha i potaknuti barem dio fizičkih, ali i pravnih osoba da se riješe nekih repova, kaže Perić.

 

30 dana za uplatu glavnice

Poziv, koji potpisuje gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, Uredbom omogućuje pravnim osobama i fizičkim osobama obrtnicima te fizičkim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost da podnesu zahtjev za otpis kamata ako se glavni dug plati u cjelosti, do 9. rujna 2013. godine za dugovanja po osnovi zakupnine poslovnog prostora i javnih površina, najamnine stanova, naknada za reklamne panoe, gradske novčane kazne, naknade za konsecije, potraživanja utvrđena pravomoćnim sudskim odlukama i dr. Fizičke osobe građani i fizičke osobe koje su registriranu djelatnost prestale obavljati do 9. svibnja 2013. godine mogu podnijeti zahtjev za otpis kamata, ako se glavni dug plati u cjelosti ili uz reprogram naplate glavnice duga, do 7. kolovoza 2013. godine za dugovanja po osnovi poreza na tvrtku ili naziv, poreza na kuće za odmor, poreza na potrošnju, komunalnu naknadu, komunalni doprinos ili spomeničku rentu. Fizičke osobe, građani mogu podnijeti zahtjev za otpis kamata ako se glavni dug plati u cjelosti, i to bez ograničenog roka za podnošenje zahtjeva, za dugovanja po osnovi zakupnine poslovnog prostora, najamnine stanova, naknade za reklamne panoe, gradske novčane kazne, naknade za koncesije, stipendije, i dr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...