I nastavnici će sami plaćati put do otočnih škola?!

I ovog će ponedjeljka Davor Barić kao ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci imati »slatko« zadovoljstvo pozdraviti još jednu generaciju djece. Ali, to je svakako ljepši dio njegova posla, a onaj drugi manje lijep s kojim će se, također morati nositi je među ostalim i problem nastavnika »putnika« koji nemaju pravo na povlaštene, otočne karte kako bi mogli bez opterećenja raditi svoj posao i prenositi znanje onom malom broju djece koja sa svojim roditeljima hrabro odolijevaju svim neverama i ostaju živjeti na otoku.

– Riječ je o šest nastavnika predmetne nastave koji moraju putovati na, primjerice, Silbu. Uglavnom putuju jednom tjedno, a to rješavamo tako da nastavnici iz svog džepa plaćaju brodske karte, čuvaju ih, a onda im se na kraju mjeseca refundiraju troškovi. Srećom, posao nam olakšava konferencijska nastava koju smo uveli još prije dvije godine tako da smo povezani sa Silbom i Ižom, a od ove godine i s Olibom – pojasnio je ravnatelj Barić. Inače, u sklopu Osnovne škole Zadarski otoci još su Molat, Ist i Premuda, no nažalost tamo više nema djece.

Osnovna škola »Petar Lorini« u mjestu Sali na Dugom otoku, samostalna je i ove će nastavne godine brojiti 60-ak djece i desetak nastavnika koji bi imali pravo na povlaštene brodske karte.

I ravnatelj saljske Osnovne škole, Ratko Pelicarić se nada kako će taj problem uskoro biti riješen te je, kako je rekao, sa svoje strane poslao popis imena nastavnika koji žive na kopnu, a rade na otoku.

Po novim koncesijskim ugovorima koji su potpisali brodari nije predviđena mogućnost izdavanja pokaznih mjesečnih karata, pa tako ni subvencioniranje razlike u cijeni između pokaza i ekonomske cijene. Brodari sada mogu izdavati samo povlastice koje proizlaze iz Zakona o otocima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...