Ljeto nije vrijeme za odluku

Dvojica hrvatskih ministara – Predrag Matić i Slavko Linić ovih su dana, po prenesenom u nekim medijima, izjavili da Vlada neće u Braniteljski fond uplatiti dio sredstava koja će dobiti prilikom predstojeće prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. Naime, zarada od prodaje Croatia osiguranja i HPB-a, trebala bi iznositi oko dvije milijarde kuna, pa se očekivalo da će od tog iznosa u Braniteljski fond biti uplaćeno oko 140 milijuna, odnosno sedam posto. Po riječima ministra branitelja, međutim, od toga neće biti ništa. Matić se pri tom poziva na Zakon o privatizaciji koji je 2010. godine izmijenila HDZ-ova vlada, pa je u navedeni zakon unesena odredba po kojoj se može, ali i ne mora, dati sedam posto dionica Fondu branitelja.

Ipak, to ne znači da žrtve Domovinskog rata neće imati koristi od predstojeće privatizacije državnog vlasništva. Naime, ministar financija Slavko Linić i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić, dogovorili su da se približno isti iznos dodijeli za školovanje djece poginulih branitelja.

Predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadarske županije Ante Martinac kaže kako udruge nemaju službeni stav o najnovijim izjavama ministara, ukoliko su one uopće točne.

– Spašavali smo Hrvatsku ’91., zašto ne bismo i danas. Uvijek kada to bude trebalo, hrvatski branitelji će pomoći svojoj državi, zaključio je Martinac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...