Prvi radni dan: Premijer i ministri vraćaju se s godišnjih odmora!

Premijer Zoran Milanović i ministri vraćaju se na svoja radna mjesta. Danas im i službeno završavaju godišnji odmori, iako su pojedini ministri imali pune ruke posla i proteklih tjedana.

Prvog dana kolovoza ministri su odradili sjednicu Vlade i uputili se na godišnje odmore. Brač, Rijeka, Pag, Hvar, logorovanje na Bjelolasici – samo su neke od destinacija na kojima su se premijer i njegove kolege odmarali.

No posla je za pojedine ministre bilo – najviše za ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu koji se u nekoliko navrata našao sa seljacima prosvjednicima. A upravo su očekivanja seljaka velika, a oči uprte u Banske dvore. Zaposlili su tako i premijera Zorana Milanovića koji je s ljetovanja poručio.

“Suosjećam s ljudima koji imaju poteškoća u poslovanju, probat ćemo pomoći, ali umjesto njih ne možemo raditi. Dakle, što je moguće, moguće je. Znalo se unaprijed kakva su pravila. Znalo se koliki je proračun. Već ove godine i sljedeće godine se otvara europska omotnicima. Poljoprivrednicima će biti bolje nego do sada”, naglasio je Milanović.

Pobune seljaka vjerojatno su na prvom mjestu prioriteta rješavanja. Tek u idućim danima ostaje vidjeti što će biti s npr. fiskalizacijom tržnica. I prodavači bi se ovih dana također trebali vratiti s godišnjih odmora, a nakon što su kolektivno na njega otišli s početkom fiskalizacije 1. kolovoza.

“Mislim da se do 20.8. dio sigurno neće vratiti i imamo neke najave da će trajno odustati od daljnje prodaje. Mi ćemo u drugoj polovici devetog mjeseca napraviti jednu analizu kompletne Hrvatske i kao udruga objaviti podatke koliko ljudi je odustalo i koliko je promijenilo pravnu osobnost i kakva je situacija. Mi smo najavili ocjenu ustavnosti i tužbu pred europskim sudovima. Trenutno odvjetnički tim radi na tome i mislim da ćemo do kraja godine imati konkretan odgovor hoće li prodaja na otvorenom ostati u fiskalizaciji ili ne, s obzirom na ove naše sudske procese koje najavljujemo”, kazao je predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan.

Seljaci i fiskalizacija, samo su kap u moru problema koji očekuju vladu. A ima ih podosta: od referenduma na zahtjev inicijative ‘U ime obitelji’, lexa Perković pa sve do sindikalnih pregovora i izlaska zemlje iz teške gospodarske situacije.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...