U knjižnici više nema mjesta ni za jednu knjigu

Primajući prošle godine nagradu za najbolju knjižnicu u Hrvatskoj Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar, rekao je, među ostalim, da to prestižno priznanje obvezuje te da je motiv za još bolji i predaniji rad. A taj rad trenutačno obuhvaća planove za sljedeću godinu i nadolazeću jesen kada ispočetka kreću svi već dobro znani i popularni programi Gradske knjižnice.

– Nama je ljeto donijelo samo prividni predah, vidite i sami da je kod nas uvijek živo. Do sredine rujna traje akcija „Potraga za knjigom ljeta”, a najaktivnije blogere koji su sudjelovali u akciji i pomogli da se izabere knjiga ljeta čekaju vrijedne nagrade. Potkraj rujna, točnije 28., velikim koncertom obilježit ćemo rođendan Ljube Stipišića Delmate, a sljedeći tjedan znat ćemo točno hoće li to biti u HNK Split ili HNK Zadar. Gibonni je aktivno uključen u organizaciju kako samog koncerta tako i snimanja dokumentarnog filma o svom pokojnom ocu, koji i sam financira, najavljuje ravnatelj Pehar te dodaje da je u planu i znanstveni skup o Delmatinu radu, tiskanje zbornika te priprema monografije.

U listopadu i studenome djelatnici Gradske knjižnice, također će imati pune ruke posla jer se 4. listopada slavi Dan knjižnice, kada će biti nagrađeni najvjerniji i najistaknutiji korisnici, od pojedinaca do obitelji, a ravnatelj otkriva da će biti pripremljen i prigodni program te da se uoči Dana knjižnice planira susret s književnikom Veljkom Barbijerijem koji će u dvorištu knjižnice pripremati kulinarske specijalitete.

Brige djelatnicima knjižnice stvara kroničan nedostatak prostora, odnosno proširenje na susjednu zgradu, a taj projekt procijenjen je na šest do sedam milijuna eura koji će se nastojati namaknuti iz fondova Europske unije.

– Mi više nemamo mjesta ni za jednu knjigu i nedavno smo, uz odobrenje Grada, u tom novom prostoru o svome trošku uredili jednu prostoriju od 100 metara četvornih koju koristimo kao depo za knjige. Sami smo obavili sve radove, stavili police, ali možemo je koristiti samo za danjega svjetla jer nema struje. To, naravno, nije rješenje, ali snalazimo se na sve moguće načine, objašnjava Pehar i ističe da prostorno ograničenje utječe na realizaciju programa i ideja kojih Gradskoj knjižnici ne manjka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...