Kalmetina politička odgovornost za HAC

Na danas održanoj izbornoj konvenciji GO SDP-a ministar znanosti, obrazovanja i športa,  te nekadašnji predsjednik antikorupcijskog Vijeća u kojemu je radio zajedno s Ingrid Antičević-Marinović, Željko Jovanović, osvrnuo se na nedavna uhićenja, odnosno događanja u slučaju Remorker – HAC.

– Sve se na žalost  događa pomalo zakašnjelo. Kao zastupnik u Saboru u prošlom sazivu i kao nekadašnji predsjednik antikorupcijskog Vijeća ukazivao sam na ogromnu korupcijsku hobotnicu koja je izrasla u Zadru pod vodstvom ljudi koji su bili na čelu Ministarstva  mora, prometa i infrastrukture, Božidara Kalmete i njegove desne ruke Zdravka Livakovića. Što se dogodilo? Mislim da je na taj način došlo do ogromne štete za hrvatski proračun jer je u njihovom mandatu kilometar ceste s četiri milijuna dolara narastao na 12 milijuna dolara, što znači da je novac curio na sve strane te da su mogli izgraditi tri puta više autocesta od napravljenog. Pravda je spora, ali dostižna. Stoga se nadam da će napokon sudovi odraditi svoj posao, odnosno kako će pravosuđe otkriti krivce, ali da će se i građanima Hrvatske u proračun vratiti svi pokradeni novci. Ono što bih poručio Tomislavu Karamarku koji je u to vrijeme bio šef tajnih službi kako izgleda da je štitio pljačkaše da ne budu otkriveni, a ne gračane Hrvatske da ne budu pokradeni, odnosno opljačkani. On kao i Božidar Kalmeta i Nadan Vidošević i dalje tvrdi kako ništa nije znao, vidio ili čuo. Stoga bi poručio svoj trojici  pošto slabo vide i ne čuju, da napuste svoje fotelje, odnosno povuku se sa svojih funkcija te neka zajedno u miru igraju kviz “tko zna manje”, istaknuo je Jovanović.

Osvrnuo se  i na uradak poznatog komičara Davora Jurkotića iz RTL-ove emisije “U zdrav mozak” u kojemu se dotični Božidaru Kalmeti predstavio kao tajnik glavnog državnog tužitelja Mladena Bajića, a koji je posljednjih dana postao veliki hit U Hrvatskoj.

– Da, pogledao sam taj video i on zapravo pokazuje Kalmetinu nečistu savjest, odnosno pokušaj da se na neki način, koji sigurno nije u skladu s zakonom, ishodi povoljnija situacija u istragama koje sigurno slijede. To je još jedan dokaz da građani Zadra nisu zaslužili takvog gradonačelnika, kazao je Jovanović.

Još jednom je naglasio kako su sva ova događanja uvelike zakašnjela no da se nada kako će svi krivci biti zatvoreni,  građani Hrvatske uskoro saznati sve tijekove novca te da će se taj novac vratiti u hrvatski državni proračun i konačno pokazati kako u Hrvatskoj borba protiv korupcije konačno daje rezultate.

– Ministar možda u nekom trenutku i ne zna u jednom trenutku za sve što se događa u njegovom ministarstvu, ali je za to politički odgovoran. Prema članku 115 hrvatskog Ustava ministar  je odgovaran za funkcioniranje sustava kojem se nalazi na čelu. Vlada je odgovorna za funkcioniranje u cjelini, a ministar za svoj resor. Dakle, Božidar Kalmeta ako i kazneno i nije kriv, politički je bio odgovoran, zaključio je Jovanović

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...