U Dalmaciji 27°C, prije 4 godine snijeg i orkanska bura

Nedjelja u cijeloj zemlji protekla u znaku toplijeg vremena od prosjeka za ovaj dio godine, a osobito je toplo bilo u Dalmaciji gdje su temperature zraka u najtoplijem dijelu dana ponegdje dosezale vrlo toplih 27°C.

Prije točno 4 godina vrijeme je bilo gotovo suprotno! Prodor izrazito hladne zračne mase donio je vrijeme primjerenije kraju studenog nego sredini listopada.

U samo nekoliko sati temperaura je pala s 20°C na jednoznamenkaste vrijednosti. Iako su vjetar, zahlađenje i oborine bili izraženi, Dalmaciju je tijekom ponedjeljka pogodila još jedna nepogoda – pijavice.

Sudar iznimno toplog i vlažnog zraka te nadolazećeg polarnog podrijetla prozročio je divlju atmosferu kakva se odavno nije pamtila na ovim prostorima. Nad još toplim morem jučer je zabilježeno čak nekoliko pijavica. Najviše ih je dojavljeno oko Dubrovnika i između kopna i otoka Brača. Pijavice, inače, nisu rijetkost na Jadranu u ovom dijelu godine.

Nakon južine i pijavica, 12.10.2009. kasno popodne Dalmaciju je preplavio hladni zrak što je donijelo osjetno zahlađenje. Samo dva dana prije u Kninu je izmjereno 30°C, a 12.10. se živa u termometru spustila na samo 5°C. I tradicionalno topli Split zabilježio je samo 8°C u večernjim satima! U Splitu je, inače, te večeri puhao najjači vjetar od 2005 godine. Orkanski udari su dosezali 38m/s (preko 135km/h), a još vjetrovitije je bilo u Makarskoj gdje je vladao pravi orkan s udarima preko 150km/h. Vjetar je stvarao velike probleme u električnoj mreži, pa su brojna dalmatinska naselja tijekom noći bila bez redovne opskrbe električnom energijom.

Ciklona je donijela probleme i konavolskim naseljima, vatrogasci su cijelo jutro uklanjali zemlji i grane sa cesta, a snijeg je padao po Sniježnici iznad 900m! S tom ciklonom najviše oborina je palo u okolici Vrgorca i krajnjem jugu Hrvatske, mjestimično i preko 100 litara po metru kvadratnom.

Snijeg nije zaobišao dalmatinske planine; Biokovo, Dinaru, Kamešnicu i Svilaju. Tako je na Biokovu izmjereno samo -3°C uz nekoliko centimetara snijega. Najraniji listopadski snijeg padao je i na Mosoru iznad Splita i to 1000m nadmorske visine, ali se nije zadržao zbog orkanskog vjetra koji je puhao preko 135km/h!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...