Kerry priznaje da je SAD otišao predaleko u špijuniranju

SAD je katkad išao “predaleko” u području špijunaže, rekao je američki državni tajnik John Kerry u prvom priznanju Washingtona usred polemike s Europom o masovnom skupljanju podataka Nacionalne agencije za sigurnost.

Nakon deset dana skandala, otkrića i demantija između SAD-a i njegovih europskih saveznika to je prvi put da neki američki vladin dužnosnik priznaje eksplicitno kontroverznu praksu NSA-ova presretanja komunikacija i podataka u Europi.

U nekim slučajevima, priznajem vam, kao što je to učinio predsjednik Obama, neke od tih akcija otišle su predaleko i osigurat ćemo da se to više ne dogodi u budućnosti, izjavio je Kerry na konferenciji u Londonu na kojoj je sudjelovao iz Washingtona u četvrtak navečer videolinkom.

Šef američke diplomacije opravdavao je praksu obavještavanja i skupljanja informacija nužnošću borbe protiv terorizma i prevencijom eventualnih napada. Također, ustvrdio je da su američke vlasti osujetile brojne planove za napad zahvaljujući presretanju komunikacija i skupljanju informacija. Trudimo se skupiti informacije. Da, u nekim slučajevima otišlo se predaleko na nedopustiv način, priznao je državni tajnik.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...