Njemačka uvodi institut minimalne plaće na razini države

Njemačka će uvesti institut minimalne plaće na razini države, kazala je danas kancelarka Angela Merkel, prihvaćajući time ključni uvjet socijaldemokrata za formiranje velike koalicije. ‘Socijaldemokrati neće zaključiti pregovore ako ne bude prihvaćen zahtjev za uvođenje univerzalne minimalne plaće’, kazala je Merkel na sastanku poslovnih čelnika u Berlinu, komentirajući pregovore sa SPD-om o formiranju nove vlade.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) ne slaže se s tom mjerom, naglasila je kancelarka, dodajući da će ona i njezina stranka ‘učiniti sve što mogu kako bi spriječili gubitak radnih mjesta povezan s tom mjerom’. Kancelarka je signalizirala zaokret u govoru koji je održala na otvaranju konferencije poslovnih čelnika u organizaciji Sueddeutsche Zeitunga. CDU je pobijedio na parlamentarnim izborima održanim 22. rujna, ali im je većina potrebna za formiranje vlade izmaknula za dlaku pa sada pregovaraju sa SPD-om o velikoj koaliciji.

CDU tvrdi da bi institut minimalne plaće na razini države mogao naškoditi brojnim malim i srednjim poduzećima i prisiliti ih da otpuštaju radnike. Tako je minimalna plaća u Njemačkoj trenutačno regulirana nizom sporazuma za desetak industrijskih i uslužnih sektora, uključujući čistače, električare i zaštitare. U brojnim su slučajevima minimalne plaće više na području nekadašnje zapadne Njemačke nego na nekadašnjem komunističkom istoku zemlje. Primjerice, njegovatelji zarađuju devet eura po satu na zapadu, a osam na istoku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...