EP odbacio rezoluciju o zdravstvenom odgoju i pravu na pobačaj

Zastupnici Europskog parlamenta odbili su neobvezujuću rezoluciju u kojoj se pozivalo na cjeloviti spolni odgoj u školama i pravo na legalan pobačaj. Prihvaćen je alternativni tekst koji je predložila Europska pučka stranka u kojemu se ističe da o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u vezi s tim odlučuju države članice, a ne EU. Ta je rezolucija prihvaćena tijesnom većinom – za je glasovalo 334 zastupnika, protiv 327, a suzdržanih je bilo 35. Svi hrvatski zastupnici glasovali su sukladno glasovanju svojih zastupničkih klubova.

U prijedlogu rezolucije koju je Odbor prihvatio na temelju izvješća zastupnice Edite Estrele (socijalisti i demokrati), a koji je odbačen na plenarnoj sjednici, između ostalog se tražilo da se osiguraju ‘temeljne slobode ženama, djevojkama i parovima da odlučuju o svom seksualnom i reproduktivnom životu, uključujući hoće li i kada rađati djecu’, da im se osigura pravo na obrazovanje i zapošljavanje. Za prihvaćanje toga prijedloga glasovali su socijalisti, liberali, Zeleni i članovi skupine Ujedinjena europska ljevica – Nordijska zelena ljevica.

Protiv su glasovali članovi skupine Europskih konzervativaca i reformista u kojoj dominiraju britanski konzervativci, eurosketična skupina Europa slobode i demokracije te zastupnici koji nemaju svoga zastupničkog kluba, uglavnom s krajnje desnice. Najbrojniji zastupnički klub Europske pučke stranke (EPP) većinom je glasovao protiv, ali je dio njih glasovao za. Autorica odbačenog teksta Edite Estrela izjavila je nakon glasovanja da je ‘za nekoliko glasova pobijedila hipokrizija i mračnjaštvo’.

Nakon glasovanja i prihvaćanja alternativnog teksta priopćenjem su se oglasili HDZ-ovi zastupnici Davor Stier i Zdravka Bušić. Stier je poručio da je EP današnjim glasovanjem ‘demantirao sve one koji su hrvatske građane proglasili nazadnim i antieuropskim zbog potpore inicijative ‘U ime obitelji’ na referendumu koji je održan 1. prosinca’. Bušić je u priopćenju navela da je EP odbacio izvješće zastupnice Estrela, ‘čiji dio o zdravstvenom odgoju neodoljivo podsjeća na Jovanovićev četvrti modul zdravstvenog odgoja’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...