Hrabrim zadarskim “palčićima” uređaji vrijedni 144.000 kn

Lana, Bjanka, Teo, Ivan, Laura, Ana…

I još desetak tisuća djece i onih koji su nekada bili djeca u Hrvatskoj, povezuje ista priča.

Rodili su se kao nedonoščad.

Mama, mama, balba nas sika, nije se Laura uplašila blica fotoaparata i tv kamera.

Ma, ne boji se ona, moj lipi borac, nasmijala se mama Željka i zagrlila kćerkicu, u jednom čvrsto i blago, onako kako samo majka zna.

Laura Cvitanović se rodila u 32. tjednu trudnoće, s 1180 grama težine i dužine 37 centimetara. Danas u 21. mjesecu života razvija se u skladu s dobi i svojim vršnjacima.

Nema nikakvih problema. Igra se, priča, nema više vježbica, sada je oslobođena i redovnih posjeta liječnicima. Ne znam što kazati, presretna sam, kazuje mama.

Hrabrost i motivacija treba mališanima, tvrdi, a roditeljima poticaj, podrška i puno strpljenja.

Ta djeca na kraju izrastu u lijepu, veliku i pametnu, baš kao i svi mališani svijeta, naglašava dr. Branko Dukić, šef Odjela ginekologije i porodiljstva u OB Zadar.

Bolnici je pak danas uručena izuizetno značajna donacija.

Kub roditelja nedonoščadi ‘Palčići’ nastavlja, naime, darivati život najmanjim i najhrabrijim herojima, putem akcije ‘Palčić gore’, pa se, tako, na humanom putu udruzi u utorak našao i Donatov grad.

U akciji pokrenutoj pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, Ministarstva zdravlja i Grada Zagreba, ‘Palčići’ su za zadarsku bolnicu nabavili opremu vrijednu preko 140 tisuća kuna.

Donacija općoj bolnici Zadar

U klubu smo odlučil prvi puta od početka, 11. ožujka 2012., do sada, u akciji ‘Palčić gore’, u jednom danu donirati čak dva rodilišta, kako bi što prije stigli željenom cilju i mogli onda s ponosom reći: ‘sva rodilišta u Hrvatskoj dobila su donaciju uređaja koji život znače našim malim, najmanjim, herojima. Posjetili smo usporedno i Šibenik kamo smo također donirali nužan uređaj (op.a.Transkutani bilirubinometar za neinvazivno određivanje razine novorođenačke žutice i monitor za praćenje vitalnih funkcija u ukupnoj vrijednosti 44.875,00 kuna). Nakon tih donacija, ukupno je 18 rodilišta u dobilo svoje uređaje i obećajem kako će prijeko potrebnu opremu dobiti i preostalih 10 rodilišta. Prilično sam emotivna zbog palčića koje znam kao ‘zvijezde’ našeg humanitarnog spota snimanog dok su vodili veliku bitku u splitskoj bolnici, a danas su tu s nama, istakla je Željka Vučko iz ‘Palčića’.

Topli krevetić, tzv. bebiterm, za njegu klinaca pri izlasku iz inkubatora, monitor za mjerenje i praćenje vitalnih funkcija, perfuzor, pumpa za preciznu terapiju lijekovima i foto svjetlo ili fototerapijsku lampu Baby blanket koja omogućava da se novorođenčad ne odvaja od majke, u ukupnoj vrijednosti 143.391,00 kuna donacija su s karitativnog koncerta ŠRT Kozjak za ‘Palčić gore’ održanog početkom rujna u Zagrebu, na kojem su stanovnici istoimenog kvarta, dobrovoljnim prilozima i ulaznicama, prikupili sredstva za dva vrijedna uređaja.

Hvala, svima. Na žalost, aparatura ima svoj vijek trajanja, a silno nam je potrebna.Novom opremom imamo mogućnost pružiti dodatnu sigurnost našim malim pacijentima, jer znamo kakav strah i neizvjesnost imaju roditelji kada imaju bolesno dijete, a kakvo je zadovoljstvo kada je to dijete na putu ozdravljenja i kada ide kući. I mi se borimo, a najveća nam je nagrada kada vidimo malu djecu koja su sada zdrava i vesela, zahvalio je pomoćnik sanacijske upraviteljice, dr. Robert Karlo, u društvu dr. Linde Pavić, voditeljice neonatologije OB Zadar.

Donacija općoj bolnici Zadar

Na svečanosti povodom primopredaje donacije bila je i sanacijska upraviteljica bolnice, Mirjana Mrčela.

Na darovima su se na uobičajeni dječji način, smijehom i plačem istovremeno, ‘zahvalili’ petomjesečni i 4.5 kilograma ‘težak’ Teo Čižmek, u naručju mame Ivane, rođen u 26. tjednu, s niti 900 grama, baš kao i 21-mjesečna Bjanka Končurat, u krilu mame Ane, rođena u 33. tjednu s 2.200 grama, ili 15-mjesečna Lana Šikić, rođena u 28 tjednu s 1310 grama i 37 centimetara.

I Ivana, Luka, Martina, Roko, Krševan ili Marijana…

‘Heroji’ OB Zadar u hrabroj skupini 105 mališana rođenih u 2012. kao nedonoščad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...