Europska bronca Luke Baričevića i “brdo” pokala

Ukoliko ćemo tražiti neki klub na zadarskom području koji nas konstantno razveseljava zapaženim rzultatima i plasmanima na domaćim i inozemnim natjecanjima, a hvala Bogu u tome ne oskudijevamo kao u nekim drugim životnim granama, onda u taj red zasigurno ulazi i VK Jadran.

Mislim da smo dobro radili. U prvom redu zahvaljujem svim veslačima i njihovim trenerima jer su svi skupa uložili veliki trud. Nakon dužeg vremena imali smo reprezentativce u svim dobnim kategorijama, a to nije lako postići. Isto tako uveli smo jednu novinu koju nismo imali pola stoljeća, a to je žensko veslanje i zbog toga sam sretan. Naravno, zahvaljujem svim sponzorima i velikim i malim s kojima smo uspješno godinu priveli kraju i mogu ponosno reći da klub posluje pozitivno, klupska blagajna kakva takva je nije u minusu. Mogu najaviti da iduće godine planiramo pojačati trenerski kadar pa ćemo tako imati četiri trenera i to sva četiri nekadašnja olimpijca, naglasio je Klaudijo Stipčević, predsjednik veslačkog kolektiva s Lipotice na tradicionalnom Božićnom domijenku na kojemu su se okupili članovi Uprave, predstavnici Grada, sponzori, veslači, nekadašnje veslačke zvijezde, brojni gosti i simpatizeri zaista uspješnog stoljeće starog kluba.

Na kraju sezone uobičajeno se nekako podvlači crta na proteklih 12 mjeseci rada.

Postignutim rezultatima možemo itekako biti zadovoljni, a posebno gledajući napredak u odnosu na proteklu sezonu. Četiri seniorska i jedan juniorski član hrvatske izborne vrste govori da su naši veslači imali zapaženo mjesto u aktivnosima hrvatskog veslanja na međunarodnoj razini. Nastupi na Europskom juniorskom i seniorskom, kao i Svjetskom juniorskom i seniorskom prvenstvu obilježili su sezonu 2013, mišljenja je trener Petar Milin.

Najveći rezultat sezone svakako je osvajanje brončane medalje Luke Baričevića u četvercu na pariće na Europskom juniorskom prvenstvu u Minsku, zajedno s veslačima Mladosti Tomislavom Šainom i Rokom Šitumom, uz veslača Mornara Antu Ančića.

[pullquote align=”right”]Najveći rezultat sezone svakako je osvajanje brončane medalje Luke Baričevića u četvercu na pariće na Europskom juniorskom prvenstvu u Minsku, zajedno s veslačima Mladosti Tomislavom Šainom i Rokom Šitumom, uz veslača Mornara Antu Ančića[/pullquote]U bjeloruskom glavnom gradu, nakon uspješnog nastupa na međunarodnoj regati u Munchenu, za očekivati je bio dobar nastup i borbu za odličja. Očekivanja su se i ispunila pa su se veslači vratili s brončanom kolajnom oko vrata. Kvartet izvrsnih i vrlo izjednačenih skifista ili mali ”Cro express” kako ih nazivaju, tako su potvrdili vrijednost i potencijal koje su pokazivali i čitavu prethodnu sezonu, a sada je s novom medaljom ta vrijednost izašla na vidjelo i u pravom smislu se dokazala.

Nakon prvog dana natjecanja četverac na pariće izborio je pobjedom nastup u polufinalu. Vrlo uvjerljivo veslanje donijelo je i najbolje vrijeme u sve tri eliminacijske skupine nadmetanja.

Drugi dan natjecanja u Minsku također je započeo uspješno, polufinale je donijelo još jednu pobjedu s najbržim vremenom u obje skupine pa se poslje dva vrlo uvjerljiva nastupa činilo kako će u finalu ‘pasti’ i najsjnija medalja. To se, nažalost, nije dogodilo, brže su bile posade Rumunjske i Italije za nešto više od dužine broda.

To je druga medalja u zadnje tri sezone na Europskim juniorskim prvenstvima za Veslački klub Jadran, nakon što su također brončanu medalju osvojili Mate Ledenko i Mile Čakarun 2011. godine u četvercu bez kormilara, u poljskoj Kruzwici.

Malo je falilo da i braća Branko i Marin Begović donesu medalju s Europskog seniorskog prvenstva u Sevilli gdje su izvrsnim veslanjem osvojili četvrto mjesto poretka. Njihova sezona bila je sigurno najkvalitetnija u zadnjih nekoliko godina, a tome je pridonijelo i partnerstvo s veslačima osječkog Iktusa s kojima su vratili ‘‘krv u vene’’ hrvatskom rimen veslanju.

Tjedan dana nakon što je Luka Baričević donio brončanu medalju iz Minska s juniorskog Europskog prvenstva, tek je nešto više sreće manjkalo da se isti scenarij ponovi i u Sevilli. Zadarsko – osječka kombinacija pokazala je da rezultat s međunarodne regate u Essenu nije bio slučajan već da ova posada ima što pokazati i među najboljim europskim seniorskim veslačima.

Sve tri utrke na prvenstvu odrađene su vrlo dobro, a pogotovo one repasažna i finalna. U prvoj utrci eliminacija četverac je zauzeo treće mjesto ali kako je samo prvo mjesto, koje je pripalo Nizozemskoj, vodilo izravno u finale, morali su kroz repasaž potražiti svoj put do finala. U repasažu se odvijala velika borba između posada Njemačke, Hrvatske i Srbije, na kraju je razmak između tri prvoplasirane posade iznosio minimalnih sekundu i 24 stotinke, a pobjedu je odnijela Njemačka ispred Hrvatske dok je iz finala ispala srpska posada.

[pullquote align=”left”]Malo je falilo da i braća Branko i Marin Begović donesu medalju s Europskog seniorskog prvenstva u Sevilli gdje su izvrsnim veslanjem osvojili četvrto mjesto poretka. Njihova sezona bila je sigurno najkvalitetnija u zadnjih nekoliko godina[/pullquote]Finalna utrka ponovno je donijela kontra vjetar, a hrvatski četverac startao je nešto rezerviranije u utrku prošavši prolaz na prvih 500 metara kao posljednji, šesti. No, kako je utrka odmicala, polako su se dizali da bi do posljednjih 500 metara potpuno uhvatili priključak sa samo nešto više od dužine broda zaostatka za vodećim s vrlo izglednim šansama za uzimanje odličja. Velika je prilika bila ugroziti posadu Njemačke za osvajanje brončane medalje ali Nijemci su se u posljednjih 200 metara obranili od napada i zadržali treću poziciju. Prvaci Europe postali su Nizozemci koji su nakon početnog vodstva posade Rumunjske, u drugom dijelu staze nezaustavljivo došli do prvog mjesta. Iako je četvrto mjesto uvijek najgore moguće u sportu, ovaj puta moramo biti vrlo zadovoljni s rezultatom jer se dogodilo, ponovimo, da nakon više godina napokon imamo konkurentnu seniorsku rimen posadu koja ima perspektivu.

Uz uspješan nastup na Europskom prvenstvu braća Begović nastupila su, također u četvercu, na Svjetskom seniorskom prvenstvu u južnokorejskom Chungju gdje su zauzeli deveto mjesto odveslavši svaku utrku vrlo konkurentno tako da ni finale nije bio previše daleko što je bilo u skladu s očekivanjima.

Mile Čakarun i Mate Ledenko odradili su drugu seniorsku sezonu uz nastup na SP seniora do 23 godine u Linzu gdje su osvojili sedmo mjesto. Nažalost, kod njih nije bilo napretka u odnosu na proteklu sezonu kad su ostvarili istovjetan plasman.

S obzirom da ova kombinacija iza sebe ima već dvije sezone zajedničkog veslanja još od nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Etonu 2011. pa do prošlogodišnjeg nastupa na Svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine u Trakaiu gdje su osvajali šesto odnosno sedmo mjesto za očekivati je bilo da ove sezone naprave još jedan iskorak odnosno u rezultatskom smislu plasman u finale, a onda i borbu za jednu od medalja. To se, nažalost, nije dogodilo i treba analizirati u čemu se pogriješilo tijekom sezone u kojoj su sva četvorica veslača imala vrlo promjenjive rezultate gdje je bilo i dobrih i loših nastupa što se na kraju odrazilo i na konačni rezultat.

Pripreme za natjecanje uglavnom su odrađene u Zadru i Posedarju uz dosta problema zbog nestabilnog vremena pa su mnogi treninzi na vodi propušteni zbog neobično puno dana s jakom burom u ljetnom razdoblju.

Naravno, uz međunarodne nastupe, veslalo se i na domaćim natjecanjima, a nakon dobrih rezultata na pripremnim regatama i Kupu Dalmacije sezona je zaključena s šest medalja na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u Zagrebu. Četverac s kormilarom seniora Mate Ledenko, Mile Čakarun, Marin Begović, Branko Begović i kormilar Tomislav Šaban te osmerac mlađih juniora u sastavu Andreas Vaško, Matija Milin, Ante Validžić, Karlo Diklan, Leon Mikulić, Božidar Dominik Milardović, Mislav Anić Luka Smirčić i kormilar Tomislav Šaban osvojili su naslove prvaka.

U nizu preostalih nemalih klupskih aktivnosti valja izdvojiti Izbornu Skupštinu i ponovni izbor na mjesto predsjednika Klaudija Stipčevića, ali napose i uspješnu organizaciju druge po redu regate osmeraca u Jazinama koja polako i sigurno postaje tradicionalna.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...