Cestitka_Uskrs

Pregledi se čekaju i po godinu dana!

Najduža lista čekanja za specijalističke preglede u Općoj bolnici Zadar je upravo za one preglede koji se najčešće traže, a to je primjerice magnetska rezonanca na koju se čeka gotovo godinu dana. Osim štrajka liječnika liste čekanja su se produžile i zbog sve većeg broja pacijenata odnosno naručenih pregleda iz naše, ali i susjednih županija. Tako da su ove dvije stavke glavni “krivci” propasti dugo najavljivanih poteza u ovoj zdravstvenoj ustanovi kako bi se skratile liste čekanja na brojne specijalističke preglede.

Iako su se liste čekanja u bolnici trebale smanjiti uvođenjem pregleda u poslijepodnevnim smjenama, one ne da se nisu smanjile, odnosno skratile, već su se skoro udvostručile u odnosu na prethodne godinu ili dvije.

Tako se na CT čeka oko četiri mjeseca, UZV štitnjače oko šest mjeseci, na kojeg se prije čekalo četiri mjeseca, color doppler oko pet mjeseci te UZV dojke osam mjeseci, na kojeg se prije čekalo šest mjeseci. Pregledi u poslijepodnevnoj smjeni, iako ih neki tek sada najavljuju, za određene pretrage postoje već neko određeno vrijeme, a iako se njima mislilo skratiti vrijeme čekanja na preglede, to se baš i nije pokazalo dugoročnim rješenjem jer je pacijenata sve više, a liječnika je ionako bilo malo, što i jest najveća boljka zadarske Opće bolnice.

Ambulantni pregledi čekaju se oko 3 mjeseca.  Što se tiče pedijatrije, stanje na žalost nije puno bolje. Za dječjeg kardiologa čeka se oko 6 mjeseci jer samo jedan liječnik radi  na aparatu, pa se duže čeka. Zbog porodiljnog dopusta jedne od dječjih psihologa na pregled se također čeka pola godine, što je prestrašno jer se ipak radi o zdravlju naših najmlađih sugrađana koje zadarska bolnica očito ne može kao ni do sada adekvatno pokriti.

Kao i do sada prednost pregleda bez obzira na liste i dalje imaju onkološki bolesnici, kardiološki, odnosno svi oni koji spadaju pod hitne slučajeve.

Trenutno očajno stanje u zadarskoj bolnici moglo bi se prema nekim optimističnim najavama promijeniti na bolje završetkom prve faze opremanja nove zgrade Poliklinike, koja se očekuje u ovoj godini. Time će se najvjerojatnije smanjiti liste čekanja, odnosno vrijeme čekanja na preglede trebalo bi se znatno smanjiti pa čak i prepoloviti. Aktiviranjem dijagnostike u zgradi Poliklinike rasteretila bi se sama bolnica jer će tada u rad biti puštena dva MR-a te novi CT te će se pregledi, odnosno pacijenti rasporediti u obje zgrade.

Iako su mnogi smatrali kako če se sanacijom dobiti na stabilnosti i sigurnosti dotoka potrebnih sredstava za rad to se do sada još nije dogodilo. Osim sredstava bolnici nedostaje i stručnog kadra pogotovo jer su je nedavno napustili ili tek namjeravaju napustiti iz raznih razloga određeni stručnjaci. Osoblje unutar bolnice od sanacije je očekivalo kako će nivo zdravstvene zaštite u zadarskoj bolnici ostati jednak, a možda se čak i poboljšati, no za sada je sve ostalo samo na nadanjima dok kvaliteta liječničke skrbi u zadarskoj bolnici brzinski ide nizbrdo. Pozitivne pomake svi očekuju otvaranjem zgrade Poliklinike, no to nije pretjerana utjeha za one kojima liječnička pomoć treba sada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...