Šute kao zaliveni: I SDP i HDZ bez komentara na izručenje

“Odluka o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj tek je prvostupanjska, ali kada bude pravomoćna, kakva god da bude, svi je trebaju poštivati”, rekao je predsjednik Hrvatskih Laburista Dragutin Lesar.

Smisao europskog uhidbenog naloga, po Lesarovim riječima, jest da o njegovom izvršenju odlučuje pravosuđe, a ne izvršna i zakonodavna vlast.

Predsjednica HSP-a Ruža Tomašić rekla je kako se nada da će u Hrvatskoj vrijediti ista pravila za sve s obzirom da se, kada je general Ante Gotovina bio u bijegu, govorilo kako se mora predati da Hrvatska ne bude talac jednog čovjeka.

“Sada, međutim, vladajući i njima bliski mediji guraju posve drugu priču, te pokušavaju javnosti tumačiti kako bi izručenje bilo opasno za opstojnost hrvatske države jer je Perković nabavljao oružje za vrijeme embarga. No, ako Nijemci žele pokrenuti pitanje kršenja embarga trebali bi pokrenuti sasvim novi postupak”, istaknula je Tomašić.

 

‘Bit će zanimljivo čuti reakciju Milanovića’

Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a kaže kako će biti zanimljivo čuti reakcije premijera Zorana Milanovića i vladajućih stranaka na odluku Županijskog suda, s obzirom da su, kako tvrdi, ‘indirektno obrazlagali da su ustavne promjene pokrenuli kako bi omogućili pokretanje postupka protiv Perkovića u Hrvatskoj’.

“Nakon odluke Županijskog suda, postavlja se pitanje zašto su srljali u ustavne promjene”, rekao je Šišljagić.

HDZ nije želio komentirati odluku o izručenju Josipa Perkovića poručivši da ne komentiraju postupke koji su u tijeku, a isto su poručili i iz SDP-a.

Iz HNS-a, koji je također odbio komentirati odluku o Perkoviću, poručili su da političke stranke ne bi trebale komentirati sudske odluke jer su one, kaže HNS, pitanje pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa, kao ni Ured Predsjednika Republike nemaju komentara na prvostupanjsku presudu u slučaju Perković.

 

I Europska komisija bez komentara

Europska komisija ne želi komentirati nepravomoćnu odluku Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, ističući da ne želi komentirati pojedinačne slučajeve te da se njezina uloga svodi na to da osigura usklađenost zakona u državama članicama s europskim zakonodavstvom i da prati provedbu tih zakona.

“Ne komentiramo pojedinačne slučajeve”, odgovor je Europske komisije na upit da komentiraju nepravomoćnu odluku Županijskog suda u Zagrebu, koji je zaključio da bivši čelnik jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe, treba biti izručen Njemačkoj koja ga tereti da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog političkog emogranta Stjepana Đurekovića 1983. u Muenchenu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...