U našoj županiji od karcinoma vrata maternice godišnje oboli 50 žena

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, po uzoru na Dan narcisa, kojim se upozorava na rak dojke, u Hrvatskoj se sedmu godinu zaredom obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, drugog najčešćeg raka u žena.

Kao uvod u europski tjedan borbe protiv raka maternice, Dan mimoza u Zadru se obilježio prigodnom akcijom na Narodnom trgu gdje su Liga protiv raka Zadar i Zavod za javno zdravstvo, uz prodaju mimoza, na postavljenom štandu dijelili i promotivni materijal.

Interes sugrađana je veliki, Zadrani se tradicionalno dobro odazivaju i reagiraju na akcije ovog tipa, što je jedna izuzetno pohvalna i pozitivna stvar. To daje nadu svima nama. Na žalost, zloćudne bolesti se vrlo teško liječe, lijekovi za njihovo liječenje su ograničeni i baš zbog toga upozoravamo na važnost preventivnih programa. Konkretno, apeliramo da se žene odazovu što ranije i što redovitije takvim besplatnim programima, kazala nam je dr. Ljilja Balorda iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

U zadarskoj županiji je u zadnjih 15 godina čak 50 žena umrlo od raka vrata maternice, što u današnje vrijeme, ističu u HZZJ i Ligi protiv raka,ne bi trebalo nipošto biti  s obzirom na dostupnost Papa testa i preventivnih pregleda.

[pullquote align=”left”]U zadarskoj županiji je u zadnjih 15 godina čak 50 žena umrlo od raka vrata maternice, što u današnje vrijeme, ističu u HZZJ i Ligi protiv raka,ne bi trebalo nipošto biti s obzirom na dostupnost Papa testa i preventivnih pregleda[/pullquote]Rak vrata maternice se može otkriti na vrijeme, može se liječiti i izliječiti. Dakle, niti jedna žena danas ne bi smjela umrijeti od raka vrata maternice, a to se ipak sve učestalije događa. Te brojke su u porastu, kako u našoj županiji tako u Hrvatskoj, s tim da je smrtnost kod raka maternice u Zadarskoj županiji nešto niža nego u zemlji, ali je broj novooboljelih kod invazivnog i neinvazivnog karcinoma vrata maternice u porastu, pa kada je u pitanju prostor Zadra i okružja nešto i viši nego u RH…

Mi, ovom prilikom, pozivano sve žene da redovito odlaze na sve preventivne preglede a posebno pozivamo žene u dobi od 25 do 64 godine koje su uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojega provodi i organizira Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pogotovo one koje nisu bile duže od tri godine na preventivnom pregledu, ginekološkom ili Papa testu, da se odazovu kada dobiju naš poziv. Neka pažljivo pročitaju anketni listić, isti popune, da se sa kupovnicom koja u tom slučaju služi kao uputnica jave svom liječniku i zakažu pregled kod ginekologa, naglasila je dr. Balorda.

Godišnje od raka vrat maternice umre u zadarskoj županiji pet žena, a 15-20 žena oboli od invazivnog raka vrata maternice, dok se kod početnog i neinvazivnog stadija u županiji evidentira u godinu dana 30-35 slučajeva oboljenja.

[pullquote align=”right”]Godišnje od raka vrat maternice umre u zadarskoj županiji pet žena, a 15-20 žena oboli od invazivnog raka vrata maternice, dok se kod početnog i neinvazivnog stadija u županiji evidentira u godinu dana 30-35 slučajeva oboljenja[/pullquote]- Tu govorimo o novooboljelima.Ta brojka je trenutno ukupno daleko veća i svake godine se lagano povećava, a ne bi smjela. Dapače, trebala bi biti sve manja, naročito kod smrtnih ishoda i invazivnog raka. Trebamo konstantno raditi na povećanju svijesti i ponavljati da su pregledi maternice, baš kao i kod dojki, jako bitni za zdravlje žena. Kao i edukacija o važnosti ranog otkrivanja. Mora se kazati kako, što se tiče broja ginekoloških ordinacija, imamo dovoljan broj i ordinacija i ginekologa, i nikako ne bi trebalo biti problema. Eventualno, jedini problem je da se naruče, za što istina treba imati malo strpljenja. Radi se uglavnom o zdravim ženama, pregled se ne mora obaviti hitno, nego u jednom razumnom vremenskom periodu, i poziv za preventivni test dolazi za najdalje mjesec ili dva dana, zaključila je dr. Ljilja Balorda.

Na godinu se u Hrvatskoj otkrije 370 slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 100 žena umre, tjedno sedam žena oboli i dvije žene preminu od toga karcinoma.

Htjeli smo akcijom pozvati žene da se, kada dobiju poziv, jave svom liječniku ili ginekologu i da naprave PAPA test jer toliko puta smo ponavljali kako u današnje vrijeme nitko ne smije umrijeti od raka vrata maternice budući da imamo dobar test s kojim se može otkriti bolest u ranoj fazi i samim time liječiti, kazao je dr. Branko Dukić, predsjednik Lige protiv raka Zadar.

Situacija bi bila drugačija kad bi se uveo nacionalni program cijepljenja protiv HPV-a. Taj je program među europskim zemljama prepoznat kao jedna od ključnih metoda prevencije u zdravstvenoj skrbi, a među osam zemalja EU koje ga još nisu uvele nalazi se i Hrvatska. Prednosti takvog programa istaknula je Ljubica Dukanović, zamjenica ministra zdravlja.

Bilo bi i svrsishodnije i kudikamo jeftinije, da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavlja cjepivo i da to uvedemo kao Nacionalni program, nego da imamo pored crne statistike i toga što ćemo izgubiti mnoge živote, isto tako i velike troškove liječenja

Inače, niti malo nebitan podatak kaže kako, prema nekim istraživanjima, spolno iskustvo ima 26 posto dječaka i oko 16.5 posto djevojčica ispod 14 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...