Bajićev izvještaj dobio zeleno svjetlo, Holy jedina bila protiv

Nakon što su bez objašnjenja saborski zastupnici prošli petak preskočili glasovanje o izvještaju o radu DORH-a u 2012. danas je taj dokument ipak dobio podršku većine zastupnika. Zeleno svjetlo dali su mu zastupnici vladajuće koalicije, HDZ-ovi i HDSSB-ovi bili su suzdržani, laburista nije bilo u sabornici, a protiv je bila jedino ORaH-ova zastupnica Mirela Holy.

Za izvještaj o radu DORH-a u 2012. glasalo je 80 zastupnika, 25 ih je bilo suzdržanih, a jedna zastupnička ruka bila je protiv. Među suzdržanima bili su HDZ i HDSSB dok se laburisti, koji su žestoko kritizirali Bajića u raspravi, na glasovanju nisu pojavili. Kako doznajemo, u trenutku glasovanja bili su na sastanku vezanom uz europske izbore.

Podsjetimo, o Bajićevom izvještaju zastupnici su trebali glasovati još prošli petak, no ta je točka bez objašnjenja preskočena. Prisjetio se toga i uoči današnjeg glasovanja HDZ-ov Gordan Jandroković, zatraživši ponovno objašnjenje.

‘Nas u Klubu zastupnika HDZ-a zanima što se promijenilo od prošlog petka? Molim vas samo da mi ne date odgovor da su se stekli poslovnički uvjeti, nego da nam objasnite o čemu se točno radi jer javnost je vrlo zainteresirana. Radi se o vrlo složenom i zahtjevnom pitanju te nije dovoljno samo proceduralno odgovoriti, nego bi bilo dobro zbog ljudi da znaju koji su politički razlozi i što se promijenilo od prošlog petka do danas’, kazao je Jandroković.

No objašnjenja nije bilo ni ovaj put. ‘Mislim da je javnost zainteresirana za to hoćemo li ovo izvješće prihvatiti ili ne. Rasprava je zaključena. Prema tome, nećemo otvarati raspravu’, kratko je odgovorio predsjedajući Nenad Stazić.

Dok je većina Bajićevom izvještaju dala podršku ili bila diplomatski suzdržana, jedina je protiv bila ORaH-ova Mirela Holy.

‘Ja sam to rekla i u raspravi – smatram da sama uloga DORH-a treba biti takva da u potpunosti bude neovisna o politici. Smatram da Državno odvjetništvo nije neovisno o politici, ni u prošlom mandatu, a na žalost ni u ovom mandatu’, rekla je Holy poslije glasovanja.

Kazala je da neće podržati ni novi mandat Mladena Bajića, ukoliko bude predložen kao kandidat. ‘Složila bih se s onim prijedlozima prema kojima se državnom odvjetniku treba ograničiti broj mandata’, rekla je Holy.

Zašto je HDZ bio suzdržan, pojasnio je Gordan Jandroković. ‘Zbog toga što se cijela procedura glasovanja odvila na potpuno netransparentan i nedemokratski način. Zadnji put je došlo do odgode jer se nisu stekli poslovnički uvjeti. Danas smo zatražili objašnjenje koji su se to poslovnički uvjeti promijenili, što se to promijenilo u ovih sedam dana da je došlo do glasovanja. Nismo dobili odgovor, kao ni zadnji put. Na arogantan način, ustvari s prijezirom prema zastupnicima i javnosti, govori nam se da tu ne treba nikakvo objašnjenje, da je to jednostavno volja vladajuće većine. Javnost ne zna, saborski zastupnici ne znaju zbog čega zadnjih sedam dana nije bilo glasovanja i što se promijenilo’, rekao je Jandroković.

Novinari su Jandrokovića pitali zna li on možda zašto se čekalo s glasovanjem. ‘Sasvim je moguće da se radi o pritisku na državnog odvjetnika. Jučer se kalkuliralo i s time da je mjesto državnog odvjetnika ponuđeno sadašnjem ministru pravosuđa, što bi bio potpuno nedemokratski povratak 40 godina unatrag kad su u pitanju demokratski standardi. Radi se o nečemu što očito nije transparentno i demokratski. Radi se o važnom pitanju za funkcioniranje pravne države, tako da je ovo što rade SDP i vladajuća većina ozbiljan udarac demokraciji Hrvatske’, rekao je Jandroković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...