Dokumentacija Narodnog muzeja i dječji pogled na Ivana Meštrovića

‘Noć muzeja’ je prošla oborivši usput sve moguće rekorde, no to ne znači da sada trebamo izbjegavati izložbene i galerijske prostore i čekati kakav novi ‘besplatan’ ili ‘in’ upad. U prostorima Narodnog muzeja Zadar čitav tekući mjesec na raspolaganju ljubiteljima umjetnosti su tako dva prilično zanimljiva i neuobičajena postava.

‘Promjeri dokumentiranja muzejske građe i dokumentacije u NMZ’ naziv je prvog edukativnog postava u dvorani 4 galerije umjetnina. Na informativnoj izložbi koju je konceptualno dotjerala Natali Čop, uz tehničku pripomoć Ivice Mrkića, prezentiran je izbor građe na kojoj se temelji primarna i sekundarna dokumentacija svih odjela muzeja kao i Dokumentacijske službe od najranijih vremena do danas. Izložene su stare inventarne knjige i kataloški listići muzejske građe, kao i primjeri iz sekundarnih fondova kao što su fototeka, negativoteka, filmoteka. To su predmeti, njih ukupno 55, s kojima se susreću isključivo stručnjaci u muzeju i kojih šira javnost nema prilike vidjeti. Primjerice, ambijentalno su izloženi i dijelovi sobe kustosa prirodoslovca s kraja 19. st. i početka 20. st. s originalnim namještajem i sredstvima za rad.  Putem računalne prezentacije predstavlja se povijest i razvoj Narodnog muzeja Zadar od 1832. do sada, a  prikazani su suvremeni načini organiziranja i vođenja muzejske dokumentacije i komparacija sa starijim metodama dokumentiranja.

Drugi postav nudi nam ‘Izložbu radova s radionica priređenih uz izložbu Ivana Meštrovića’. Muzeji Ivana Meštrovića obilježili su godišnjicu njegova rođenja izložbom ‘Zahvalimo njoj’ (autorica stručne koncepcije Ljiljana Čerina) koja je, u suradnji s Galerijom umjetnina Narodnog muzeja Zadar postavljena u Gradskoj loži u Zadru.  Izložba je pobudila velik interes građana, posjetilo ju je preko 7000 posjetilaca, među njima i velik broj osnovnih i srednjih gradskih i županijskih škola.

Tijekom trajanja izložbe, uz ostale programe, održan je i pedagoški program, autorica kojega je Koraljka Alavanja, vanjska suradnica muzeja. Program je osmišljen kao vodstva za škole u korelaciji s nastavnim gradivom, radionice u korelaciji s nastavnim gradivom te rješavanje radnih listića. Tijekom izložbe održana je 21 radionica, na kojima su sudjelovale zadarske gradske škole, a za vrijeme školskih praznika od 6. do 12. siječnja 2014. održan je posljednji ciklus radionica pod nazivom Praznici u loži.

Radionice su osmišljene na način da se u prvom dijelu učenici kroz vodstvo upoznaju s osobom i djelom Ivana Meštrovića te s osnovnim pojmovima likovne umjetnosti, dok je drugi dio praktičan rad u kojemu su se učenici okušali u nekoj od likovnih tehnika interpretirati radove kipara.

Neka vrsta epiloga same izložbe održana je za Noć muzeja. U djelomično obnovljenoj Galeriji umjetnina Narodnog muzeja Zadar (Medulićeva 2) u 1. i 2. izložbenoj dvorani izlaženi su radovi učenika koji su sudjelovali na radionicama. Uz radove s radionica koje je vodila Koraljka Alavanja izloženi su i radovi učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pod mentorstvom njihovih nastavnika Borisa Lukića, Zrinke Zimonjić i Martine Beneta.

Također je održana i videoprojekcija na temu Meštrovićeve izložbe koju su priredili učenici Prirodoslovno-grafičke škole, smjer medijski tehničari, pod mentorstvom prof. Vesne Krmpotić. Na izložbi je prikazana DVD-projekcija glazbeno-scenskog performansa Ona koja nosi (priredio Boris Zubčić) autorice Ive Burčul, koji je održan u Gradskoj loži, inspiriran izložbom Ivana Meštrovića. DVD-projekciju fotografija u privatnom vlasništvu i iz fototeke Narodnog muzeja pod nazivom Dokumenti s izložbe Ivana Meštrovića koja prikazuje nastanak izložbe od dolaska skulptura, pa je postav, otvorenje, vodstava, radionica u 1. i 2. dvorani Galerije umjetnina priredila Nevena Štokić.

Ponovimo, posjetiteljima su vrata otvorena, mogu u iduća 4 tjedna besplatno razgledati u slijedećem terminu: ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak od 9 -13, srijeda od 12 – 17 sati, subotom i nedjeljom zatvoreno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...