Dokumentarci, fotografije Benkovca, četverokuke, paška čipka…

Nisu samo za ‘Noć muzeja 2014. bili na županijskoj razini ‘krcati’ galerijski i izložbeni prostori u Zadru i Biogradu, ljubitelji umjetnosti u popriličnom su broju, uz ostalo, pohodili i muzejske eksponate Benkovca i Paga.

Tako je srednjovjekovna utvrda Kaštel Benković zasjala u punom sjaju. Naime, Zavičajni muzej Benkovac po prvi puta u povijesti muzeja i Grada Benkovca sudjelovao je u nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja.

Da je ona u Benkovcu doista opravdala svoje postojanje dokazao je i veliki broj posjetitelja koji je te večeri prešao brojku 600 posjetitelja. Prepun gostiju iz Benkovca i njegove uže i šire okolice, ZM je ponudio mnoštvo događanja gdje je svatko mogao pronaći nešto iz programa.

Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac započeo je večer s opsežnim predavanjem i prezentacijom o povijesti nastanka Benkovca ‘Benkovac nekoć’, a potom je prikazan dojmljiv dokumentarni film ‘Benkovac i obitelj Novakovići’.

[pullquote align=”right”]Posjetitelje Zavičajnog muzeja u Benkovcu privuklo je i zanimljivo predavanje koje je održala Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a Branimir, kao i prezentacija vezenja tradicionalnog veza ‘Četverokuke’ – nematerijalne kulturne baštine Bukovice i Ravnih kotara[/pullquote]Posjetitelji u prepunoj dvorani dodatno su se obradovali kada su među publikom prepoznali i same potomke obitelji Novaković, a  koji ni sami nisu skrivali oduševljenje boravkom u gradu njihovih predaka. Uslijedilo je potom otvorenje izložbe o starim fotografskim zapisima Benkovca na fotografijama i razglednicama iz fundusa Zavičajnog muzeja koju su zajednički postavili Marin Ćurković, ravnatelj Muzeja i Mile Marić, iz Grada Benkovca. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Benkovca Branko Kutija koji je sa suradnicima bio pravi domaćin u razgledavanju zanimljivih fotografija.

Goste je privuklo i zanimljivo predavanje koje je održala Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a Branimir, kao i prezentacija vezenja tradicionalnog veza ‘Četverokuke’ – nematerijalne kulturne baštine Bukovice i Ravnih kotara. Prigodni scenski program s nastupom KUD-a Branimir i mladih svirača Antonija i Filipa, kao i degustacija autohtonih jela benkovačkog kraja, dodatno je začinio prekrasnu manifestaciju, dok se u glazbenom dijelu programa za kraj ‘a cappella’ milozvučnim dalmatinskim melosom predstavila benkovačka klapa ‘Asseria’.

[pullquote align=”left”]Udruga paških čipkarica ‘Frane Budak’ bila je domaćin u Galeriji čipke, gdje je čipkarica Jasna Magaš demonstrirala šivanje čipke, a goste su dočekali s kruškovcem i fritama[/pullquote]U sklopu ‘Noći muzeja’, u Pagu su otvorene tri galerije i izložbe za sve zainteresirane posjetitelje, a razgledanje su omogućili članovi udruga koji se i inače brinu za postav.

Udruga paških čipkarica ‘Frane Budak’ bila je tako domaćin u Galeriji čipke, gdje je čipkarica Jasna Magaš demonstrirala šivanje čipke, a posjetitelje su dočekali s kruškovcem i fritama.

Članovi KUD – a ‘Družina’ otvorili su vrata svoje Etno galerije, a Udruga iznajmljivača apartmana i soba Grada Paga omogućila je razgledanje ‘Izložbe solarstva u Magazinu soli’.

Izložbe su se mogle razgledati od 19.00 do 22.00 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...