Don Nediljko bludničio nad maloljetnicima, svećenika zatvora spašava zastara!

Don Nediljko Ivanov, dugogodišnji svećenik iz Bibinja, učinio je kaznena djela bludnih radnji nad maloljetnicima o čemu je obaviještena i policija. Prenio je to novinarima sudski vikar Zdravko Katuša. Tako se u petak ujutro, nepune dvije godine nakon što je afera o spolno nedopustivom ponašanju prema lokalnim dječacima umirovljenoga duhovnika procurila u medijima o svemu potvrdno izjasnila i Zadarska nadbiskupija.

Nije se međutim moglo saznati kakvu je kaznu dobio seksualni zlostavljač.  Tek je Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Slobodan Denona iz DORH-a donekle pojasnio kako su bile četiri prijave i da se odnose na razdoblje od 1983. do 1991.

Radi se o kaznenom djelu bludnih radnji, za koje je predviđena kazna do pet godina, a zastara nastupa nakon 15 godina, kazao je Denona. To konkretno znači da je protiv predratnog bibinjskog župnika optužnica zakasnila najmanje šest godina, odnosno i da ga je zastara spasila od zatvora. Iz Državnog odvjetništva su  poručili da je sada na žrtvama odluka hoće li ili možda jesu podnijeti pojedinačne tužbe, dok iz nadbiskupije nisu htjeli dodatno komentirati upit očekuju li tužbe zbog svećenika pedofila iz njenih redova.

Ponovili su kako je slučaj za njih završen, premda je dekret o tome tek poslan na konačno očitovanje Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan.

 

Na konferenciji za novinare nije bilo Zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, koji se pak o svemu očitovao na internetskoj stranici nadbiskupskog ureda:

1. Svi znate kako je početkom veljače 2012. na TV je nastupio svjedok koji je govorio o tomu da ga je zlostavljao župnik u Bibinjama. Za vrijeme svog boravka u New Yorku, u veljači 2012., nadbiskupu je došao jedan drugi svjedok te izjavio da je i on doživio zlostavljanje u Bibinjama. Po povratku u Zadar Nadbiskupu se najavio još jedan svjedok koji je naveo istu problematiku.

2. Nadbiskup je nakon konzultacije s Nuncijem u Zagrebu početkom ožujka 2012. slučaj prijavio na Kongregaciju za nauk vjere, te nakon prikupljenih i drugih svjedočanstava, materijal uputio na istu Kongregaciju.

3. Osumnjičeni don Nedjeljko je nakon toga suočen i izvješćen o započetom procesu. Nadbiskup mu je izdao određene sankcije i zabrane dok proces traje. O slučaju je izviješćena i policija koja je također tih dana saslušala osumnjičenog i prikupljala svjedočanstva. No, kako su to dva odvojena procesa, crkveno sudište ne zna tko su svjedoci na svjetovnom sudištu, kao što ni civilno sudište ne zna tko su svjedoci na crkvenom sudištu.

4. Kongregacija je nakon pregleda pristiglih svjedočanstava, u svibnju 2012. ovlastila zadarskog Nadbiskupa neka osumnjičenom dadne mogućnost obrane osobno ili preko crkvenog odvjetnika. Uz to je odredila neka se uz pomoć crkvenih sudaca (delegata i dvojice prisjednika) još jednom vrjednuju svi argumenti optužbe i obrane, te provede upravno kazneni postupak i donese odluka u duhu odredbi kanona 1342-1350.

5. Proučivši pozorno sve argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan 1395, § 2 i kan. 1387, sudci su došli do zaključka da su u spomenutom slučaju sadržani bitni elementi kažnjivog djela, a to je izvanjski prekršaj zakona i zapovijedi, te ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja.

6. Imajući sve to u vidu proveden je u studenom 2013. upravno-kazneni postupak protiv don Nedjeljka Ivanova, te donesena odluka o izricanju kazne za počinjena kažnjiva djela. To je sve osumnjičenom priopćeno, a dekret s obrazloženjem poslanje na Kongregaciju na Nauk vjere na dodatnu ovjeru.

7. Svojevremeno je o ovom slučaju izviješćena policija u Zadru koja je saslušala osumnjičenog. Sada u duhu Kaznenog zakona RH, od 1. siječnja 2013. (čl. 204, st. 4) prijavljena je nadležnim organima odluka o izricanju kazni za spomenuto kazneno djelo. Ovim je u duhu navedenih smjernica Kongregacije za nauk vjere ovaj slučaj završen.

 

Mons. Puljić poslao je i javno „pismo žrtvama nasilja“:

Gledom na slučaj zlostavljanja sa strane negdašnjeg župnika u Bibinjama, don Nedjeljka Ivanova, koji je već više godina u mirovini u Zadru, javljamo Vam ovom brzom poštom kako je crkveni sud proglasio osumnjičenog župnika krivim. Vi ste svjedočili u tom procesu pa Vam stoga ovo i javljamo. Nakon što su prikupljena svjedočanstva slučaj je s prikupljenim materijalom preveden i u ožujku 2012. prijavljen na Kongregaciju za nauk vjere. Osumnjičenom don Nedjeljku je priopćeno da je proces otvoren, te uz prikladne sankcije i izdane su mu i određene zabrane dok proces traje. O slučaju je izviješćena i policija koja je također saslušala osumnjičenog.

Kongregacija je nakon pregleda pristiglih svjedočanstava ovlastila crkveno sudište u Zadru neka osumnjičenom dadne mogućnost obrane osobno ili preko crkvenog odvjetnika. Odredila je također neka se uz pomoć crkvenih sudaca (delegata i dvojice prisjednika) još jednom vrjednuju svi argumenti optužbe i obrane, te provede upravno kazneni postupak i donese odluka u duhu odredbi kanona 1342-1350. Proučivši pozorno sve argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan 1395, § 2 i kan. 1387, sudci su došli do zaključka da su u spomenutom slučaju sadržani bitni elementi kažnjivog djela, te ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja.

Imajući sve to u vidu proveden je u studenom 2013. upravno-kazneni postupak protiv don Nedjeljka Ivanova, te osumnjičenom priopćena odluka o počinjenju kažnjivih djela. Dekret s obrazloženjem poslan je na Kongregaciju na Nauk vjere na dodatnu ovjeru. A u duhu Kaznenog zakona RH, od 1. siječnja 2013. (čl. 204, st. 4) prijavljena je nadležnim organima u Zadru odluka o izricanju kazni za spomenuto kazneno djelo.

Budući da ste svojim svjedočanstvom sudjelovali u spomenutom procesu, javljamo Vam ovim dopisom da je u duhu smjernica Kongregacije za nauk vjere ovaj slučaj završen. Imajući u vidu rane i povrjede koje zlostavljani nose u svojoj duši, Nadbiskupija je zamolila djelatnike u našem savjetovališta, neka onima koji se jave posvete osobitu psihološku i duhovnu pažnju i pomoć u njihovim teškoćama. Svima nam je jasno kako svijet proživljava ozbiljnu krizu vrjednota, a to se onda očituje u nastranom i devijantnom ponašanju, koja nažalost često završe i u zločinima. Urušavaju se, naime, određene etičke norme i ne poštuju moralni propisi. A poznato je kada morala nema, sve je dopušteno.

Svemu tomu usprkos Crkva nastavlja svoju mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra. Vi ste se svojim svjedočanstvom uključili u taj proces. Crkva poziva ljude dobre volje, osobito one koji donose društvene norme, propise i zakone, kao i djelatnike medija neka se odvaže i uključe u tu poštenu borbu za obranu ljudskoga dostojanstva. Posebice u obrani onih koji su slabi i nezaštićeni. Zemlja i narod budućih generacija bit će im neizmjerno zahvalni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...