Ekstra kvalitetna ulja Mate Duševića, Ivice Vlatkovića…

Ususret dvama događanjima s maslinarima i maslinovim uljem u glavnim ulogama, kojih su domaćini Zadar i Biograd, priređena je u Omišu, u hotelu Brzet, tradicionalna manifestacija „Povenjak“ na kojoj su, u konkurenciji uljara i uzgajatelja maslina, izvrstan rezultat ostvarili maslinari i proizvođači maslinova ulja s našeg županijskog prostora.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Nade Eremut iz Žeževice proglašeno je apsolutnim pobjednikom, drugo mjesto pripalo je ulju Marija Voštena iz Svetoga Lovreča, dok se trećim mjestom morao zadovoljiti Bračanin Edo Majić, no među deset najboljih, između ukupno 146 prijavljenih, ušla su i ekstra djevičanska ulja Marina Kraljevića, ‘Oleum Marisa’, Davora Zaninija, Željka Gregorinića, Antonija Bazjaka, Mate Duševića, dr. Ivice Vlatkovića i Ante Bogdanovića, a zlatne medalje osvojilo je ukupno čak 77 maslinara što, prema riječima organizatora samo potvrđuje kako je 2013. bila sjajna maslinarska godina.

Kvaliteta analiziranih ulja neosporna, zapravo izvrsna, a dokaz tome je i što su samo dva uzorka otišla u kategoriju lampante (nejestivo, op.a.), kazala je za Sl. Dalmacij Zlatka Knezović iz splitskog Zavoda za javno zdravstvo čiji su stručnjaci analizirali teksturu ponuđenih uzoraka, pohvalivši se kako je ta ustanova, kao prva u Dalmaciji, postala akreditirani laboratorij za senzorsku analizu ulja.

Izdvojen je i zanimljiv podatak o kojemu će sigurno biti polemika i priča na skorim Noćnjaku 2014. u ožujku, u Hotelu Kolovare i Danima maslina, u travnju, u Hotelima Ilirija.

Ulje koje se prodaje u trgovini posebno je zanimljiva kategorija, pa smo tako lani digli dosta bure u javnosti nakon što smo objavili poražavajuće podatke o kvaliteti tih ulja, no za ovu godinu slobodno mogu reći da se dogodilo čudo, jer su se doslovno svi uzorci uzeti s polica naših trgovina, i to i domaćih i stranih proizvođača, pokazali kao ekstra djevičanska ulja, zadovoljno je zaključio Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara ‘Paićuša’ iz Piska.

[pullquote align=”left”]Na manifestaciji „Povenjak 2014“ u Omišu, u konkurenciji uljara i uzgajatelja maslina, izvrstan rezultat ostvarili maslinari i proizvođaći maslinova ulja s našeg županijskog prostora[/pullquote]Inače, na svojim stranicama, organizatori su posebno predstavili OPG Mate Duševića. Novinarka i mg. agronom Damira Tafra napravila je iscrpnu i lijepu priču o jednom iz reda najvjernijih sudionika i rekordera po broju prijavljenih uzoraka i osvojenih kolajni manifestacije Povenjak. U minulih pet godina sudjelovanja prijavili su ukupno 24 uzorka i svi su „nositelji“ zlatnih medalja.

U razgovoru su vrijedni maslinari, otac Mladen i sin Mate, otkrili da je sve krenulo iz ljubavi prema maslini i dalje se razvijalo do registriranog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Mate je inače zrakoplovni tehničar koji radi u Agrokoru Zadar, a u OPG je angažiran u svoje slobodno vrijeme i u dane godišnjeg odmora. Otac Mladen, stalno zaposlen, također sudjeluje u radovima na gospodarstvu u svoje slobodno vrijeme kao i cijela obitelj Duševića.

OPG posjeduje 350 maslina na pet lokacija u mjestu Ljubač, naselju smještenom sjeverozapadno od Zadra, u blizini Paškog mosta. U uvali uz more imaju preko 20 sorti maslina. Neke uzgajaju eksperimentalno u cilju ispitivanja širenja na tom području, a od pet sorti proizvode monosortna ulja. Ta su: „Oblica“, „Drobnica“, „Levantinka“, „Leccino“ i „Coratina“. Šestu vrstu ulja koje je u prodaji nazvali su „Selekcija“. To je kombinacija po vlastitoj recepturi koja je ista svake godine, a ulja su različitih sorti u odnosu na njihova svojstva. Poznavajući zakonitosti sljubljivanja ulja s određenom hranom gdje se npr. ulje coratine nikako ne sljubljuje s ribom već s leguminozama i sl. proizveli su jedinstveno ulje koja se može koristiti uz sva jela.

Naročito su zanimljiva njihova razmišljanja o sljubljivanju ulja različitih sorti s određenom hranom pa su iznijeli sljedeća zapažanja:

[pullquote align=”right”]Priređivači događanja su posebno predstavili OPG Mate Duševića. U lijepoj priči predstavljen je najvjerniji sudionik i rekorder po broju prijavljenih uzoraka i osvojenih kolajni koji je u minulih pet godina prijavio ukupno 24 uzorka i svi su „nositelji“ zlatnih medalja[/pullquote]Restorani koji drže do svog imena, sljubljuju ulja s određenom hranom. Tako je, pored navedenog, ulje „Oblica“; blago voćno gorkasto ulje, umjerene pikantnosti i izražene slatkoće; idealno za sezonske salate, lešo povrće, ribu, meso i srednje dozrele sireve, dok je ulje „Drobnica“; izražene pikantnosti i finog, blagog intenziteta gorčine, te donekle izražene i slatkoće; preporuča se uz pečenu ribu, meso i tjesteninu, kao i uz razne porcije zelenih salata. „Leccino“ je ulje koje već s par kapi sladoledima i ostalim desertima daje čudesnu notu, istakli su a na pitanje o prodajnim mjestima odgovorili su:

Naše proizvode pakiramo i najviše prodajemo u suvenirnicama u Zadru i određenim restoranima zadarskog područja, naglasivši ipak:

Mora se poraditi na edukaciji vlasnika i konobara. Malo smo razočarani odnosom većih potrošača, dakle ugostitelja, koji zbog svoje zarade zapostavljaju domaća kvalitetna ulja što šteti svim maslinarima i uljarima, a i njima.

Ponudili su i recept za uspješan rad maslinara, urod i proizvodnju kvalitetna ulja.

Baš cijelu se godinu brinemo o stablu, a najvažnija je pravovremena berba. Dakle, dobra procjena vremena berbe kad je po 30 posto zelenih, poluzelenih i zrelih plodova. Berba se odvija sukcesivno, sorta po sorta. Masline moraju odmah na preradu, ispod 12 sati od berbe do prerade, transport se odvija u perforiranim plastičnim posudama. Ulje čuvamo u inox bačvama s inertnim plinom, dušikom, a da bismo sačuvali kvalitetu, podrum je klimatiziran tako da je temperatura oko 16 stupnjeva, ili 15 – 18 Celzija. A što se tiče agrotehničkih mjera, rezidba je obavezna. Rezidba na rod se vrši oko 1. ožujka, a regeneracija starih stabala odvija se u siječnju. To su uvjeti za proizvodnju i čuvanje kvalitetnog ulja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...