Je li alkoholizam nasljedan?

Istraživanja pokazuju da djeca roditelja alkoholičara imaju 86%veću šansu da to i sama postanu od djece čiji roditelji nemaju problema sa zavirivanjem u čašicu. Jedan od faktora pojave ovakvog tipa ovisnosti možda je i genetika.

Istraživanja su pokazala kako su alkoholičari, kao i njihova djeca, manje osjetljivi na intoksikaciju alkoholom, a njihovo pijanstvo kraće traje. Ipak, stručnjaci ističu da osim biokemijskih uvjeta ne treba zanemariti ni utjecaj naučenog ponašanja. Pobijedite gene tako da promijenite svoje ponašanje i ne “rješavajte” probleme alkoholom.

Istraživanje provedeno u sklopu kampanje “Pokažite im put“ pokazalo je da 43% roditelja ima problema kad pokušavaju razgovarati s djecom o konzumaciji alkohola, a njih čak 95% želi više informacija i savjeta o prevenciji maloljetničke konzumacije. Roditelji će imati i priliku podijeliti međusobna iskustva i razmišljanja te postaviti pitanja raznim stručnjacima.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...