U VIRU POKOPAN ISTAKNUTI NOGOMETNI STRUČNJAK

Luka Modrić i braća Mamić na posljednjem ispraćaju Tomislava Bašića

Virski list
Tamni način

Nekoliko stotina poznanika, prijatelja, sportskih djelatnika i nogometaša, mnoštvo Virana i Zadrana, ljudi iz društvenog i političkog života uz članove obitelji i rodbinu ispratilo je u nedjelju poslijepodne na posljednji počinak Tomislava Bašića, koji je nakon teške bolesti preminuo u četvrtak u KB Dubrava u 77. godini života.

Istaknuti sportaš, društveni i politički djelatnik i aktualni zamjenik načelnika Općine Vir, rodio se 1937. na otoku Viru. Već od rane mladosti počeo se baviti sportom, a s dvanaest godina započinje nogometnu karijeru u NK Arbanasi. Od šesnaeste godine igra u NK Zadar, za koji nastupa sve do 1958. Tada odlazi u NK Hajduk u Split, da bi nakon godinu dana prešao u NK Šibenik, koji je u to vrijeme bio drugoligaš.

[pullquote align=”left”]Pokopu u Viru nazočili su pored ostalih braća Zdravko i Zoran Mamić, kao i hrvatski nogometni reprezentativac čiji je nogometni put usmjerio upravo barba Tomo, Luka Modrić[/pullquote]Nakon Šibenika nastupa za zagrebačku „Lokomotivu“ i kratko za Sisačku „Segestu“, a 1967. godine prelazi u američki nogometni klub „Saint Louis“, gdje igra s tada najpoznatijim jugoslavenskim igračima Šekularcem, Kostićem i Markovićem. Kao licencirani trener FIFA-e, 1968. Tomislav postaje trener prve momčadi NK Zadar. Tu je trenirao sve uzraste u proteklih tridesetak godina i vodio školu nogometa. Njegovu školu prošli su vrsni igrači kao što su Saša Bjelanović, Dado Pršo, Marijan Buljat, Giovanni Rosso, i mnogi ostali.

Pokopu u Viru nazočili su pored ostalih braća Zdravko i Zoran Mamić, kao i hrvatski nogometni reprezentativac čiji je nogometni put usmjerio upravo barba Tomo, Luka Modrić.

U dječaku iz Zatona Obrovačkog prepoznao je rijetko viđen talent. Pod njegovim nadzorom Luka je na Stanovima napravio prve prave nogometne korake i odradio prve treninge s balunom. Ostatak priče je poznat cijeloj Hrvatskoj. Nakon što Modrić nije prošao na probi u Hajduku Bašić je nazvao Zdravka Mamića iz Dinama… i ostalo je povijest, legenda.

Ne mogu prihvatiti da te nema. Računao sam na tebe još dugo i neizmjerno sam tužan. Toliko toga smo zajedno napravili za naš Vir u zadnjih 15 godina. Otišao si, ali nas nisi napustio, kazao je u emotivnom oproštaju, načelnik Općine Vir, Kristijan Kapović.  

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar