Luka Modrić i braća Mamić na posljednjem ispraćaju Tomislava Bašića

Nekoliko stotina poznanika, prijatelja, sportskih djelatnika i nogometaša, mnoštvo Virana i Zadrana, ljudi iz društvenog i političkog života uz članove obitelji i rodbinu ispratilo je u nedjelju poslijepodne na posljednji počinak Tomislava Bašića, koji je nakon teške bolesti preminuo u četvrtak u KB Dubrava u 77. godini života.

Istaknuti sportaš, društveni i politički djelatnik i aktualni zamjenik načelnika Općine Vir, rodio se 1937. na otoku Viru. Već od rane mladosti počeo se baviti sportom, a s dvanaest godina započinje nogometnu karijeru u NK Arbanasi. Od šesnaeste godine igra u NK Zadar, za koji nastupa sve do 1958. Tada odlazi u NK Hajduk u Split, da bi nakon godinu dana prešao u NK Šibenik, koji je u to vrijeme bio drugoligaš.

[pullquote align=”left”]Pokopu u Viru nazočili su pored ostalih braća Zdravko i Zoran Mamić, kao i hrvatski nogometni reprezentativac čiji je nogometni put usmjerio upravo barba Tomo, Luka Modrić[/pullquote]Nakon Šibenika nastupa za zagrebačku „Lokomotivu“ i kratko za Sisačku „Segestu“, a 1967. godine prelazi u američki nogometni klub „Saint Louis“, gdje igra s tada najpoznatijim jugoslavenskim igračima Šekularcem, Kostićem i Markovićem. Kao licencirani trener FIFA-e, 1968. Tomislav postaje trener prve momčadi NK Zadar. Tu je trenirao sve uzraste u proteklih tridesetak godina i vodio školu nogometa. Njegovu školu prošli su vrsni igrači kao što su Saša Bjelanović, Dado Pršo, Marijan Buljat, Giovanni Rosso, i mnogi ostali.

Pokopu u Viru nazočili su pored ostalih braća Zdravko i Zoran Mamić, kao i hrvatski nogometni reprezentativac čiji je nogometni put usmjerio upravo barba Tomo, Luka Modrić.

U dječaku iz Zatona Obrovačkog prepoznao je rijetko viđen talent. Pod njegovim nadzorom Luka je na Stanovima napravio prve prave nogometne korake i odradio prve treninge s balunom. Ostatak priče je poznat cijeloj Hrvatskoj. Nakon što Modrić nije prošao na probi u Hajduku Bašić je nazvao Zdravka Mamića iz Dinama… i ostalo je povijest, legenda.

Ne mogu prihvatiti da te nema. Računao sam na tebe još dugo i neizmjerno sam tužan. Toliko toga smo zajedno napravili za naš Vir u zadnjih 15 godina. Otišao si, ali nas nisi napustio, kazao je u emotivnom oproštaju, načelnik Općine Vir, Kristijan Kapović.  

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...