Merkel žali što Švicarci žele ograničiti Hrvate

Pitanje švicarske diskriminacije prema Hrvatima pretvorilo se u slučaj u kojemu Bruxelles na dosad najglasniji način staje u obranu Hrvatske. Nakon što je švicarska ministrica Simonetta Sommaruga obavijestila Vesnu Pusić da zbog referenduma ne može na Hrvatsku proširiti sporazum o slobodnom kretanju radnika kakav ima s EU, Bruxelles je odgovorio da prekida pregovore sa Švicarskom o uključenju te zemlje u europske obrazovne i istraživačke programe vrijedne milijarde eura.

Jučer je i njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon susreta sa švicarskim predsjednikomDidierom Burkhalterom, izjavila da žali zbog rezultata referenduma na kojem je odlučeno da se uvode kvote za radnike iz EU. Dodala je da pred švicarskom vladom stoji veliki izazov u kojemu treba poštovati rezultate referenduma, ali i zadržati bliske odnose s EU.

Francuski ministar industrije Arnaud Montebourg izjavio je da odluka o uvođenju kvota za radnike predstavlja “kolektivno samoubojstvo” Švicaraca. EK je suspendirala pregovore o uključivanju Švicarske u nove europske programe Obzor 2020. i Erasmus Plus sve dok ne pokažu “jasan politički signal da želi potpisati dodatak sporazumu”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...