U Lišanima Ostrovičkim “Starim znanjima do posla”

Petak, 14. veljače, posljednji je dan zainteresiranima da se prijave na edukaciju poljoprivrednika koju zajednički organiziraju Općina Lišane Ostrovičke i Lokalna akcijska grupa Laura. Radi se o projektu iz područja poljoprivrede za verificirane obrazovne smjerove: povrćar i voćar, uzgajivač i prerađivač, maslinar, ovčar te vinogradar i vinar za pedeset nositelja ili članova OPG-a. Prijave zainteresiranih moguće su u Općini Lišane Ostrovičke i prostorijama LAG Laure u Biogradu. Edukacija se organizira u sklopu provedbe projekta “Starim znanjima do posla” kojeg je u sklopu IPA IV “Razvoj ljudskih potencijala lokalne inicijative za zapošljavanje” prijavila Općina Lišane Ostrovičke, a njegova je vrijednost 1.35 milijuna kuna.

Cilj projekta je edukacijom seoskog stanovništva potaknuti razvoj sela. Konkretna ideja jest omogućiti OPG-ovcima da prodaju proizvode s dodanom vrijednosti, a ne da ostanu ograničeni na prodaju sirovina. Stara je priča, navodi agroklub.hr, da poljoprivrednici proizvode kvalitetnu sirovinu koju prodaju jeftino otkupljivačima. Ovi joj zatim dodaju vrijednost, prodaju je kao novi proizvod i ubiru ekstra marže, dok proizvođač koji je odradio više od pola posla ostaje sa sitnišem koji mu jedva pokriva troškove u proizvodnji.

[pullquote align=”left”]Edukacija se organizira u sklopu provedbe projekta “Starim znanjima do posla” kojeg je u sklopu IPA IV “Razvoj ljudskih potencijala lokalne inicijative za zapošljavanje” prijavila Općina Lišane Ostrovičke, a njegova je vrijednost 1.35 milijuna kuna[/pullquote]Da bi i poljodjelac mogao prodavati sirovinski proizvod, mora registrirati dopunsku djelatnost na svom OPG-u, a za to mora donijeti svoj proizvod na Zavod za javno zdravstvo i priložiti uvjerenje o osposobljenosti. Tek tada dobiva rješenje o registraciji dopunske djelatnosti i deklaracije s kojima nesmetano može prodavati.  Pedesetak će ih uvjerenje dobiti sudjelovanjem u projektu, naglasili su organizatori programa.

Prednost prilikom prijave imaju registrirani vlasnici OPG-ova s više članova domaćinstva, žene u dobnoj skupini od 25-49 godina starosti, osobe koje su dulje vrijeme nezaposlene, mali i srednji poduzetnici s područja LAG Laure (područje gradova Biograd na moru i Benkovac, te sa područja općina: Bibinje, Galovac, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Pašman, Tkon, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja, Stankovci i Polača). Edukacija je verificirana kod Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pa se po završetku programa dobiva stručna diploma. Mjesto održavanja edukacija je Biograd na moru, a o vremenu održavanja polaznici će biti pravovremeno obaviješteni. U sklopu edukacije održat će se i edukativne radionice o primjeni marketinga u poljoprivrednoj proizvodnji te tečaj iz osnova poduzetništva.

Radionice su: Primjena marketinga u povrćarstvu i voćarstvu, Primjena marketinga u maslinarstvu, Primjena marketing u ovčarstvu, Primjena marketinga u vinarstvu i vinogradarstvu i Primjena marketinga u uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...