Hrvati troše dvije litre maslinova ulja godišnje

– U Hrvatskoj ima oko 5,5 milijuna stabala maslina na 30.000 hektara od čega je 20 posto stabala neobrađeno. Najviše je sorte oblica, čak 60 posto, zatim buža i leccino po tek 5 posto. Površina pod maslinicima iznosi 0,5 posto od svih poljoprivrednih površina, a više od 45.000 domaćinstava bavi se proizvodnjom maslinova ulja. Postoji 180 uljara koje od prosječno 25 do 35.000 tona ploda proizvedu od 4,5 do 5,5 milijuna litara ulja.

– Deset do dvadeset posto ulja na tržištu se uveze, ali ta količina značajno raste. Potrošnja ulja po glavi stanovnika je 2 litre godišnje dok je u Grčkoj više od 20 litara – riječi su Lordana Ljubenkova, predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije, o aktualnom stanju u maslinarstvu uoči Noćnjaka 2014., 16. međunarodne manifestacije maslinara i uljara koja se održava od 13. do 16. ožujka u Zadru.

Sudionici ovogodišnjeg Noćnjaka bez plaćanja kotizacije sudjelovat će u znanstveno-stručnim skupovima, Saboru maslinara i uljara, radionicama, praktičnom maslinarstvu u masliniku, degustacijama i prezentacijama maslinovih ulja, burzi maslinovih ulja, sajmu strojeva, opreme i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, a najbolji proizvođači maslinovog ulja bit će i nagrađeni.

Među ostalima, Međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d’Oliva“ dobit će Željko Vrsaljko iz Nadina, Vinko Vrsaljko iz Nadina dobit će priznanje „Joško Niskota“ kao uzorni maslinar, Poljoprivredna zadruga “Maslina i vino” iz Polače priznanje za najbolju uljarsku zadrugu u 2013. godini, a novinar Nedjeljko Jusup nagradu Zlatno pero Noćnjaka, te Zadarska županija Zlatnu amforu Noćnjaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...