ICQ gubi korisnike a Telegram ih dobiva

Usporedivši rezultate popularnosti dviju aplikacija u ruskom vlasništvu za trenutačno slanje poruka kod korisnika može se vidjeti da su ICQ i Telegram tijekom prošle godine ostvarili različite rezultate.

Veteranska aplikacija ICQ koja je na tržištu prisutna od 1996. godine je prema podacima svog vlasnika, tvrtke Mail.ru, u prošloj 2013. godini  izgubila gotovo 30% korisnika. Broj korisnika ove aplikacije u svijetu se s 15,9 milijuna korisnika, zabilježenih u 2012. godini, smanjio na 11 milijuna korisnika.

S druge strane, aplikacija Telegram koja je tek došla na tržište u 2013. godini, a stvorila su je braća Nikolaj i Pavel Durov (ujedno i osnivači najveće ruske društvene mreže VKontakte),  do 21 veljače 2014. godine je sa servisa Google Play preuzeta preko 10 milijuna puta. Prema web-stranici Mashable, Telegram je u samo jednom danu (23. veljače) dobio 4,95 milijuna novih korisnika, svake sekunde po stotinu novih korisnika.

Pretpostavlja se da su se korisnici razočarani činjenicom da je Facebook preuzeo WhatsApp okrenuli upravo Telegramu. U zemljama kao što su Čile, Njemačka, Meksiko, Nizozemska i Španjolska Telegram je bio na samom vrhu na ljestvicama najviše preuzetih aplikacija.

Reklamira se kao mnogo sigurnija aplikacija od svoje konkurencija jer pruža dvije vrste kriptirane komunikacije: običnu kriptiranu komunikaciju kojoj se može pristupiti s više uređaja te privatnu komunikaciju između dva uređaja s end-to-end enkripcijom i mogućnošću uništenja poslanih poruka. Također, Telegram je aplikacija otvorenog koda, radi u oblaku te je stoga brža od aplikacija kao što su LINE i WhatsApp.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...