Izbori u Sjevernoj Koreji

Birači u Sjevernoj Koreji počeli su izlaziti na izbore za novi saziv parlamenta, tijela sastavljenog da potvrđuje odluke sjevernokorejskih čelnika, a prvi među njima, Kim Jong-un također će se natjecati za zastupničko mjesto.

Vrhovna narodna skupština u kojoj je 687 zastupnika ima zakonske ovlasti da odobrava državni proračun i imenuje visoke dužnosnike, poput članova moćne Nacionalne komisije za obranu. U praksi to se tijelo sastaje dvaput na godinu i potvrđuje odluke Kim Jong-una i vladajuće Radničke stranke.

U svakoj izbornoj jedinici ima samo jedan kandidat, a Kim Jong-un, bez protukandidata, natječe se u izbornoj jedinici 111 – Paektusan, planinskom okrugu na granici s Kinom.

Glasanje je u Sjevernoj Koreji obavezno i rezultati se objavljuju sljedeći dan. Odaziv je obično nešto manji od sto posto.

Analitičari kažu da ova vježba demokracije funkcionira i kao popis stanovništva i mehanizam za provjeru njihovog boravišta te otkrivanje prebjega. Politički promatrači očekuju rezultate glasovanja kako bi vidjeli i koga je mladi vođa odlučio maknuti s vlasti nakon što je pogubio svoga ujaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...