Kupnju linearnog akceleratora i borbu protiv raka podržalo na tisuće građana

Pod motom „Najbolja skrb za žene“ priređena je u Hrvatskoj još jedna uspješna humanitarna akcija u povodu Dana narcisa – svjetskog dana protiv raka dojke, a kojoj se na svom području pridružila i zadarska sekcija Europa Donna. Ta je udruga bila i organizator događanja uz Hrvatsko senološko društvo, Hrvatsko onkološko društvo i Hrvatsku ligu protiv raka.

Hvale vrijednom akcijom prikupljala su se sredstva za poboljšanje liječenja raka dojke, edukaciju žena i uvjeta za što ranije otkrivanje raka dojke, u fazi dok je izlječiv i ne toliko po život opasan. Napori pokazuju ohrabrujuće rezultate, a premda je broj novooboljelih žena još uvijek visok, dobra je vijest da se iz godine u godinu smanjuje broj umrlih žena.

Akcijom se u nekoliko gradova u Hrvatskoj nastoji organizirati centre u kojima će raditi stručnjaci nekoliko profila koji bi se bavili isključivom rakom dojke i to bi bila mjesta u kojima bi žene mogle dobiti najbolju skrb od dijagnostike do liječenja. Tu morate imati vrlo skupu opremu i vrhunske stručnjake, a hoćemo li u zemlji moći dobiti jedan ili dva takva centra ostaje za vidjeti. Ipak, sigurno je da to treba pokrenuti, kazala je za Radio Zadar liječnica Tanja Baturić naglasivši kako je cilj ovogodišnje akcije promocija kupnje linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju, a sve u sklopu lobiranja za donošenje nacionalnog programa liječenje raka dojke kojim se smrtnost smanjuje za 15-20 posto.

Na prostoru županije akciji su se osim na krcatom Narodnom trgu (na fotkici članice Relaxa) priključile i brojne udruge žena iz Benkovca, Biograda, Nina, s otoka Ugljana (Kukljica, Kali, Preko, Sutomišćica i Ugljan) i Pašmana (Ždrelac). U mjestu Lukoranu uspješno je održana akcija “Dan narcisa”.

[pullquote align=”left”]Hvale vrijednom akcijom prikupljala su se sredstva za poboljšanje liječenja raka dojke, edukaciju žena i uvjeta za što ranije otkrivanje raka dojke, u fazi dok je izlječiv i ne toliko po život opasan. Napori pokazuju ohrabrujuće rezultate, a premda je broj novooboljelih žena još uvijek visok, dobra je vijest da se iz godine u godinu smanjuje broj umrlih žena[/pullquote]Ujedno odaziv na ovu akciju pokazao je da žene i naši sugrađani spremno stoje uz već oboljele žene kojima je potrebna psihološka i duhovna pomoć u trenucima kada žena sazna da boluje od te opake bolesti i dok prolazi kroz fazu liječenja do samog ozdravljenja.

Na Ugljanu su se tako dobrovoljnim prilozima odazvale udruga žena “Kuljica” iz Kukljice, udruga žena “Kualjska žena” u suradnji s udrugom “Kančolica” iz Kali, udruga žena “Luzor” iz Preka, udruga žena “Sv.Fume” iz Sutomišćice, udruga “Điran” u suradnji s udrugom “Arija” iz mjesta Ugljan, KUD “Sv.Ante” iz Lukorana, kao i udruga žena “Levanda” u suradnji s KUD-om “Sv.Luka” iz mjesta Ždrelac s otoka Pašmana.

Podršku su im dali načelnik Općine Preko Ante Jerolimov, direktor TZ Općine Preko Ante Brižić i dogradonačelnica mjesta Kukljice Ivona Cukar. U Lukoranu se prikupilo 9.000 kuna.

Humanitarni Dana narcisa uz prikupljanje dobrovoljnih priloga i podjelu narcisa u Viru se pak održao na terasi „Kotarina” (Virska riva). Na istom mjestu i u isto vrijeme, uz veliku fritaju, roštilj i svirku benda uživo, obilježio se početak proljeća.

Dobrovoljnim prilozima kupnjom cvijeta narcisa skupljala su se sredstva kako bi se pomoglo u realizaciji stvaranja BREAST UNIT CENTRES gdje bi na jednom mjestu sve žene mogle dobiti najbolju moguću skrb – od dijagnostike do liječenja raka.

[pullquote align=”right”]Dobrovoljnim prilozima kupnjom cvijeta narcise skupljala su se sredstva kako bi se pomoglo u realizaciji stvaranja BREAST UNIT CENTRES gdje bi na jednom mjestu sve žene mogle dobiti najbolju moguću skrb – od dijagnostike do liječenja raka[/pullquote]Inače, sredstvima prikupljenih prošle godine Europa Donna je donirala aparat za limfnu drenažu Odjelu za fizikalnu medicinu Specijalne bolnice za ortopedske bolesti Biograd. Time su pomogli bržoj i dostupnijoj skrbi za operirane žene s rakom dojke kojima je ova bolnica najbliža. Dobrovoljne priloge možete uplatiti na žiro račun Zagrebačke banke broj: 2360000-1500051495 snaznakom Europa Donna Zadar.

U akciji organiziranoj na Narodnom trgu u Zadru sudjelovao je i Zavod za javno zdravstvo Zadar s prigodnom podjelom brošura i promotivnih materijala namijenjenih ranom otkrivanju raka dojke u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke -brošura.

Dan narcisa je svjetski i nacionalni dan borbe protiv raka dojke koji se obilježava posljednje subote u ožujku. To je tradicionalna humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju narcisi – cvijet koji simbolizira buđenje nade i života. Prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, a manifestacija se održavala u mnogim gradovima RH.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...