Tinejdžeri ubrzano stare zbog prevelikog unosa soli

Pretjerani unos soli posljedica je sveprisutne brze hrane, ali osim nje niti ona koju kupujemo u trgovinama nije puno bolja, već redovito sadrži goleme količine soli lukavo sakrivene na deklaracijama pod raznim imenima.

Maksimalni dnevni unos soli trebao bi biti oko 1500 miligrama, a istraživanje provedeno u SAD na tinejdžerskoj populaciji pokazalo je da nije rijetkost da tinejdžeri unose i preko 4100 miligrama soli dnevno.

Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe, jednu koja je dnevno konzumirala manje od 2400 miligrama soli i drugu koja je unosila preko 4100 miligrama, a pokazalo se da je čak i kod zdravih mladih ljudi pretjerani unos soli izravno povezan s ubrzanim starenjem stanica.

Mjereći duljinu telomera, zaštitnih struktura DNK na krajevima kromosoma koji se prirodno skraćuju s godinama, istraživači su zaključili da je skraćivanje telomera bilo najuočljivije kod pretilih tinejdžera koji su konzumirali velike količine soli.

Stoga, kao prevenciju bolesti koje se u takvim situacijama mogu javljati vrlo rano, pripazite malo na to što jede vaš tinejdžer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...